Suomalaisten luottamus eläkejärjestelmään horjuu – katso asiantuntijoiden vinkit vanhuuspäiville säästämiseen

Suomalaisten luottamus eläkejärjestelmään horjuu - katso asiantuntijoiden vinkit vanhuuspäiville säästämiseen 3:45
Katso asiantuntijoiden vinkit vanhuuspäiville säästämiseen.

Alle puolet suomalaisista säästää eläkepäiviä varten. 

Valtaosalla suomalaisista on työeläkejärjestelmän kautta taattu työeläke vanhuuspäiville, mutta luottamus systeemin pysyvyyteen horjuu. Huomenta Suomen vieraat, rahoituksen professori Elias Rantapuska ja OP-Henkivakuutuksen varatoimitusjohtaja Katja Taponen, jakavat säästövinkkinsä eläkepäiviin varautumiseen.

Taposen mukaan eläkkeen varalle säästäminen kasvattaa koko ajan suosiotaan. Hänen mielestään ihmisten huoli siitä, miten hyvinvointiyhteiskunnan terveys- ja hyvinvointipalvelut kantavat tulevaisuudessa on lisääntynyt. 

Samalla keskustelu eläkejärjestelmän mahdollisista muutoksista vaikuttaa siihen, miten ihmiset varautuvat, Taponen sanoo.

Naiset välttelevät riskejä

Taponen viittaa OP:n tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista varautuu jollain tasolla tuleviin eläkevuosiin. Tutkimuksen mukaan naiset suosivat miehiä enemmän perinteistä pankkitilille säästämistä. 

Naisista noin 40 prosenttia säästää tilille ja miehistä noin reilu 20 prosenttia. Tässä näkyy sellainen sukupuolten välinen ero keinoissa, joilla varaudutaan eläkeaikaan. 

Myös Rantapuska toteaa, että akateemisten tutkimusten mukaan naiset ottavat vähemmän riskejä sijoittamisessa ja se näkyy säästämiskeinojen valinnassa. 

– Haastan ajatusta siitä, että pankkitilille laittaminen on turvallista säästämistä. Inflaatio syö koko ajan varallisuutta ja varallisuuden arvoa, Rantapuska sanoo. 

Jos oman pienenkin sijoituspääoman laittaa yritystalouteen kiinni, niin silloin se raha on inflaatiosuojattua. 

Rahan hajautus tärkeää

Rantapuskan mukaan keinoja tärkeämpää on säästöjen tehokas hajauttaminen ja säästämisen aloittaminen aikaisessa vaiheessa. 

Koskaan ei ole liian myöhäistä varautua tulevaisuuteen. Jos pystyy aloittamaan pitkän aikavälin säästämisen silloin, kun ikä on lähempänä kahtakymmentä kuin seitsemääkymmentä, niin kyllä silloin varallisuus karttuu ihan eri tavalla, Rantapuska toteaa.

Hyvä hajautus pitää muistaa, eli laittaa rahan useampaan eri kohteeseen toimialojen yli. Silloin ei ole kiinni missään yksittäisessä tapahtumassa tai yksittäisen yrityksen onnessa tai epäonnessa. 

Taponen puolestaan muistuttaa, että säästämisen voi aloittaa pienilläkin summilla, esimerkiksi kymmenellä eurolla kuukaudessa.

Katso koko keskustelu: 

Sairausvakuutukset ja sijoittaminen vanhuuden turvana 10:07

Lue myös:

    Uusimmat