Näin ilmastonmuutos näkyy jo nyt Suomessa – ja tätä on vielä tulossa: "Seuraukset voivat olla dramaattisia"

Mistä pitkät helleputket johtuvat? Tutkija kertoo, miten sulkukorkeapaine syntyy 1:13
Mistä pitkät helleputket johtuvat? Tutkija selittää sulkukorkeapaine-ilmiön.

Helteet ovat tutkimusten mukaan yleistyneet Pohjoismaissa. Ilmastonmuutoksen edetessä lumiset talvet vähenevät ja hellejaksot pitenevät. Merenpinnan nousun vuoksi Helsingissä saatetaan nähdä vuoden 2005 kaltaisia meritulvia jopa joka toinen vuosi.

Vaikka viime vuosina on ollut runsaslumisiakin talvia, se ei tarkoita, että ilmastonmuutos olisi peruttu, muistuttaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen.

Ilmastonmuutos on jo havaittavissa Pohjoismaiden säädatassa.

– Tutkimusten mukaan helteet ovat yleistyneet jonkin verran. Ne ovat myös pidentyneet ja kuumentuneet. Myös sademäärät ovat kasvaneet ja niiden myötä rankkasateiden voimakkuudet ja niiden aiheuttamat tulvat, Korhonen kertoo MTV:n Uutisaamussa.

Lumettomia talvia edessä

Ilmastonmuutoksen edetessä samat ilmiöt tulevat voimistumaan. Ennusteissa häämöttävät myös entistä lyhyemmät talvet.

– Lapista lumisten talvien ei ajatella häviävän, mutta sielläkin lumikausi lyhenee. Etelässä ja keskisessä Suomessa, mitä pidemmälle edetään ilmastonmuutoksessa, sitä harvinaisempaa herkkua lumiset pulkkamäet ja hiihtäminen ovat.

Tutkimusprofessori muistuttaa, että Suomen leveysasteella vuodet voivat vaihdella paljonkin keskenään. Näin tulee olemaan myös jatkossa.

Merenpinnan nousu vielä epävarmaa

Ilmastonmuutoksen mahdollisiin vaikutuksiin liittyy vielä myös paljon epävarmuutta, koska ei esimerkiksi tiedetä, kuinka paljon mannerjäät tulevat sulamaan.

– Toistaiseksi Suomessa on oltu aika turvassa merenpinnan nousulta, koska meillä on maankohoamista jääkauden jäljiltä. Mutta ennuste on, että etelärannikolla merenpinta kohoaisi 30 senttimetriä tämän vuosisadan aikana.

Korkeimmissa skenaarioissa merenpinta voisi nousta Helsingissäkin jopa 90 senttimetriä.

Korhonen muistuttaa, että vaikka 30 senttimetriä kuulostaa pieneltä, sillä voi olla dramaattisia vaikutuksia. Hän ottaa esimerkiksi vuoden 2005 meritulvan, joka nosti vedet Helsingissä Kauppatorille.

– On ennustettu, että vuosisadan lopussa tällainen voisi tapahtua joka toinen vuosi. Puhutaan pieneltä kuulostavista muutoksista, mutta seuraukset voivat olla dramaattisia.

Koska 1,5 lämpöasteen raja ylittyy? Katso koko keskustelu videolta.

Ankarat helteet ja kovat ukkoset yleistyvät Suomessakin 10:02

Lue myös:

    Uusimmat