Näin hurjasti sähkön hinta on noussut määräaikaisissa sopimuksissa

Huima kasvu aiempaan: näin paljon määräaikaiset sähkösopimukset maksavat nyt 2:00
Näin paljon määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nousseet.

Sähkön hinta tulevana talvena huolettaa niin tavallisia suomalaisia kuin monia asiantuntijoitakin. Energian hinta on jo nyt noussut hyvin korkeaksi.

Energian hinta on viime aikoina noussut kohisten. Se näkyy selvästi myös monelle suomalaiselle tutuissa kahden vuoden määräaikaisissa sähkösopimuksissa.

Energiaviraston tilastojen mukaan viime vuoden heinäkuussa tarjoushintaisissa sopimuksissa energian hinta oli keskimäärin 7,66 senttiä kilowattitunnilta. Hinta noudatteli vielä tuolloin viime vuosien tasoa.

Hinta melkein kolminkertainen

Vuodenvaihde toi mukanaan suuren korotuksen. Kuluvan vuoden tammikuussa määräaikaisten sopimusten energia maksoi jo keskimäärin 12,39 senttiä kilowattitunnilta. Heinäkuun alussa hinta oli kavunnut jo yli 20 senttiin.

Vuoden aikana energian hinta on siis lähes kolminkertaistunut tarjoushintaisissa sopimuksissa.

Kyseessä on alle 2 000 kWh vuodessa kuluttaviin kerrostaloasuntoihin tehdyt sopimukset, mutta energian hinta ei merkittävästi eroa tilastoissa asumistyypin mukaan. Hinnannousu on samansuhtaista muissakin asumismuodoissa.

Uusissa sopimuksissa yli kolmenkympin

Jos kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen tekisi nyt elokuun lopussa, saisi sähköstä pulittaa jo huomattavasti enemmän.

Kaikilla suurimmilla sähköyhtiöillä hinnat ovat yli 30 senttiä kilowattitunnilta. Esimerkiksi Fortumin kahden vuoden sopimuksessa se on lähes 34,50 senttiä.

Sähkömarkkinoiden epävarmuudesta kertoo se, että Oomi ei tällä hetkellä tee lainkaan määräaikaisia sopimuksia uusille asiakkaille. Yhtiö vetoaa poikkeuksellisen sähkömarkkinatilanteeseen, jonka takia sähkön tukkumarkkinahintojen suojausten saatavuus on heikkoa.

Myös pörssisähkön osalta torstaina nähdään jälleen ennätyksellisiä lukemia, kun sen huippuhinta kapuaa lähes euroon kilowattitunnilta.

Korjattu klo 21.30: Lisätty kolmanteen kappaleeseen aikamääre "viime vuoden heinäkuussa".

Lue myös:

    Uusimmat