Näin paljon sähkösopimukset maksavat nyt – monella menee sormi suuhun

Paljonko sähkö maksaa kesällä ja millaisia sopimuksia on tarjolla? 12:02
Katso myös: Miten paljon sähkö maksaa kesällä ja millaisia sopimuksia on tarjolla?

Sähkösopimusten hintaerot ovat kaventuneet, mutta tarjousten keskihinta on ollut toukokuusta alkaen jälleen nousussa, selviää VertaaEnsin.fi-palvelun tilastoista. Hintojen vertailu on monille vaikeaa, arvioi asiantuntija.

VertaaEnsin.fi-palvelun mukaan kiinteähintaisten ja määräaikaisten sopimusten hinnat ovat olleet lievässä nousussa toukokuussa. 

Yli vuoden pituisissa kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa energiahinta liikkuu tällä hetkellä noin 8,5 ja 10,4 snt/kWh välillä.

Perusmaksut vaihtelevat 2,9 eurosta 5,9 euroon kuukaudessa. Osa sähköyhtiöistä tosin tarjoaa tuntuvia alennuksia. 

Erot edullisimpien ja kaikkien tarjousten keskiarvon välillä ovat vertailun perustella kaventuneet selvästi vuoden takaiseen verrattuna.

Sopimukset menevät usein sekaisin

VertaaEnsin.fi:n tilastojen mukaan sähköenergia maksaa halvimmillaan 7,39 senttiä kilowattitunnilta sellaisissa määräaikaisissa hybridisopimuksissa, joissa on kuluttajan sähkön käyttöajankohtaan perustuva kulutusvaikutus.

Kulutusvaikutuksen vaihteluväli on tyypillisesti noin kolme senttiä per kilowattitunti.

Sähkösopimuksia on niin moneen lähtöön, että monella menee hintoja tutkiessa sormi suuhun, arvioi VertaaEnsin.fi:n sähkövertailun toimitusjohtaja Ilmari Ollila.

– Kiinteähintaiset määräaikaiset sähkösopimukset ja määräaikaiset kulutusvaikutukselliset hybridisopimukset menevät valitettavan usein sekaisin niin kuluttajilla kuin joissakin vertailupalveluissa, Ollila toteaa tiedotteessa.

Enemmistö sopimuksista kiinteähintaisia ja määräaikaisia

Toukokuussa noin 46 prosenttia VertaaEnsin.fi-palvelun kautta tehdyistä sähkösopimuksista oli kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia.

33 prosenttia sopimuksista oli pörssisähkösopimuksia ja 19 prosenttia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. 

Noin kaksi prosenttia sopimuksista oli puolestaan kulutusvaikutuksellisia hybridisopimuksia, joissa energian hinta muodostuu kiinteän hinnan osasta ja oman sähkönkäytön perusteella muodostuvasta kulutusvaikutuksesta. 

– Eri sopimustyyppien suosio on tällä hetkellä linjassa Energiaviraston toukokuussa julkaiseman tiedon kanssa. Sähkön futuurihinnat ovat olleet loppukeväästä nousussa, mutta hintaennuste kesälle on pörssisähkön asiakkaille edelleen edullinen, Ollila sanoo.

Vinkki epävarmalle

Ollilan mukaan suuretkin hintavaihtelut ovat mahdollisia. 

– Mikäli haluaa välttää hintavaihtelun riskit, kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset ovat kuluttajalle turvallisia ja ennustettavia, Ollila neuvoo.

Tilastokeskuksen tuoreimman tiedotteen mukaan sähkön kokonaishinta laski vuoden 2024 maaliskuussa kotitalousasiakkailla 6–16 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. 

Kokonaishinnassa otetaan huomioon sekä sähköenergian hinta että verkkopalvelumaksut.

Lue myös:

    Uusimmat