Näin hoidat hyttysenpistoa kotikonstein

Kesämökin pihalta saattaa saada läksiäislahjaksi käsin poimittujen mansikoiden ja orastavan rusketuksen lisäksi joukon inhasti kutiavia hyttysenpistoja. Miten pistoista pääsee eroon, ja voiko ötökältä saada jonkin taudin?

Kesämökin rennon illan voivat hetkessä pilata korvan juuressa inisevät hyttyset. Aamulla herätys on karu, kun jalat muistuttavat Andien vuoristoa monine paukamineen.

Et kuitenkaan ole yksin ongelman kanssa: hyönteisten pistojen aiheuttamista reaktioista on kirjoitettu jo 2621 eaa. Nämä tekstit viheliäisistä ötököistä löytyvät erään faaraon hautakammion hieroglyfeistä!

Hyttysen jalkaan tai käsivarteen aiheuttama paukama kutiaa. Kutinan aiheuttaa hyönteisestä riippuen sen myrkky, sylki tai muut eritteet, joita iholle joutuu.

Hyttynen voi toisinaan puremallaan aiheuttaa myös tavanomaista pikkupuremaa isompia rakkuloita tai jopa paiseen tyyppisiä ihoreaktioita. Allergisille hyönteiset, myös hyttyset, voivat aiheuttaa nokkosrokon siinä missä tavikset selviävät kutisevilla näpyillä.

Apua, suojaan!

Hyttysiltä kannattaa suojautua pitkähihaisin, vaalein vaattein ja hyönteismyrkyin. Erilaisia suihkutettavia karkottimia käytettäessä kannattaa muistaa, ettei yksi suihkaus suojaa koko päivää, vaan hyttysmyrkkyjä täytyy lisätä tietyin väliajoin. Pienille lapsille ei suositella karkotteita, joten kunnon vaatetus on kesäloman hyttyskautena tarpeen.

Hienhaju houkuttelee hyttysiä, joten pulahda rohkeasti kesäuinnille!

Siedätyshoito ei näiden kiusallisten inisijöiden pistoihin auta, joten on turhaa usuttaa niitä pistämään. Reaktiot pistoihin saattavat kuitenkin heiketä kesän loppua kohti, ja osa matkaajista todella voi tulla immuuneiksi hyttysenpistoille.

Itsehoitoa puremille

Jos ötökkä varotoimista huolimatta pääsee kimppuun, kannattaa turvautua itsehoitoon.

Antihistamiinitabletit auttavat kutinaan, ja herkät lomailijat voivat ottaa pillerin jo ennen hyttysiä kuhisevalle alueelle uskaltautumista. Myös hydrokortisonivoiteet ja -geelit auttavat kutinaan: voimakas voide on tarpeen, jos reaktio on raju. Kutiavien paukamien päälle voi levittää kostean pyyhkeen lievittämään tuskaa ja raapimishimoa.

Puremasta tauti?

Toisin kuin urbaani legenda väittää, hyttyset eivät levitä HI-virusta. Kotimaiselta hyttyseltä voi kuitenkin itä-Suomessa saada Pogostan taudin, joka aiheuttaa flunssan tyyppisen kuumetaudinpäänsärkyineen ja niveloireineen. Myös Kumlingen tauti, yleensä punkkien levittämä aivokuume, voi tarttua hyttysen pistosta. Kumlingen tautia vastaan on olemassa rokote.

Hyttyset levittävät myös jänisruttoa, joka aiheuttaa aluksi pienen haavauman iholle siihen kohtaan, johon hyönteinen pääsi puremaan. Myöhemmin sairastunut saa ylähengitystieoireita, ja imusolmukkeet voivat suurentua. Antibiootit auttavat tautiin.


MTV3 / Maria Aarnio

Lähteet:

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja