Näin helposti tekstarihuijaus onnistuu: "Lähettäjäksi voi laittaa minkä tahansa numeron tai jopa tekstiä"

Poliisi on varoittanut S-ryhmän nimissä lähetetyistä huijausviesteistä, joiden avulla rikolliset yrittävät urkkia ihmisten luottokorttinumeroita olemattoman lahjakortin varjolla. F-securen johtava tutkija Jarno Niemelä muistuttaa, että tekstiviestin lähettäjänä näkyvään numeroon ei kannata luottaa, sillä viestin takana voi olla kuka tahansa.

Tekstiviestihuijaukset saattavat vaikuttaa uskottavilta, kun lähettäjänä näyttäisi olevan luotettava taho, kuten tunnettu yritys. Viime aikoina liikkeellä on ollut S-marketin nimissä lähetettyjä huijausviestejä, joiden lähettäjäkentässä lukee kirjaimin S-market.

Lähettäjäkentässä olevaan numeroon tai tekstiin ei kuitenkaan pidä luottaa, sillä viestien takana voi olla kuka tahansa. Tekstiviesti on aina täysin varmentamatonta tietoa.

– Huijarit voivat lähettää tekstiviestejä gsm-modeemilla tai ihan vain rekisteröitymällä tekstiviestinlähetyspalveluun. Silloin viesteihin voi laittaa lähettäjäksi ihan minkä tahansa numeron tai jopa tekstiä, F-securen johtava tutkija Jarno Niemelä sanoo.

Netin tekstiviestipalvelut ovat mainostajien ahkerassa käytössä, mutta huijarit ovat valjastaneet palvelut rikolliseen käyttöön.

– Eivät oikeatkaan yritykset omia mainosviestejään millään kännykällä näppäile, vaan niillä on palvelusopimus tietokoneohjelmaan, jonka välityksellä viestit lähetetään.

Vaikka huijaukset noudattelevat usein samoja kaavoja, viestien takana ei ole mitään yksittäistä tahoa, vaan kyseessä on joukko huijareita, jotka ovat havainneet, että tällä tavalla saadaan huijattua ihmisiä. Samankaltaisuus johtuu siitä, että huijarit kopioivat toimiviksi arvioimiaan taktiikoita toisiltaan.

***

Tietoturva-asiantuntija: Pitää ottaa vastuu omasta verkkotiedustelusta 2:21

Lue myös:

    Uusimmat