Suomalaisia puhelinnumeroita jäänyt huijareiden haaviin – varo, jos saat tältä naiselta viestin tai puhelun

Ole tarkkana, jos saat puhelun tai WhatsApp-viestin tällaisesta numerosta. Huijarit kalastelevat tietoja ja rahaa nyt avoinna olevien työpaikkojen varjolla. Tietoturva-asiantuntijan mukaan huijauspuheluita ja viestejä satelee suomalaisille nyt ainakin näennäisesti Afrikan valtioiden suuntanumeroista.

Useat suomalaiset ovat saaneet viime viikkojen aikana puheluita ja WhatsApp-viestejä puhelinnumeroista, joiden suuntanumerot viittaavat Afrikan valtioihin, kertoo tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen MTV Uutisille.

Esimerkiksi Nigerin suuntanumero +227 ja Guinean +224 ovat nousseet esille käynnissä olevassa huijausyhteydenottojen aallossa MTV Uutisten tietojen mukaan.

Yhteydenotoissa soittajat tai viestien lähettäjät kertovat olevansa kansainvälisestä yrityksestä ja etsivänsä uusia työntekijöitä hyväpalkkaiseen työhön.

– Aiemmin rekrytointihuijauksia tehtiin lähinnä sähköpostitse eli idea sinänsä on vanha, mutta nyt, kun Suomessa ei voi enää väärentää puhelinnumeroita, eivätkä tekaistut tukipuhelut esimerkiksi Microsoftin nimissä enää onnistu, ovat huijarit näköjään siirtyneet käyttämään huijauksiin WhatsAppia ja vaihtaneet teemaksi rekrytoinnit, sanoo Järvinen.

Tällaisia viestejä Helen Dudley -nimeä käyttävät huijarit ovat lähettäneet suomalaisiin puhelinnumeroihin WhatsAppin kautta.

Järvisen mukaan huijausyhteydenottojen tekijät toimivat yleensä vähintään löyhästi järjestäytyneesti, ja todennäköisesti toimintaa johtanut henkilö on tällä kertaa laittanut jakoon juuri suomalaisia puhelinnumeroita.

– Koska yhteydenotot tulevat WhatsAppin kautta, eivät puhelinoperaattorit Suomessa pysty mitenkään estämään niitä. Tämä tekee kyseisestä kanavasta huijareille hyvin houkuttelevan.

– Kun Suomen numerot on käyty läpi, kohdistuvat yhteydenotot toiseen maahan. 

Nimi Helen Dudley ja tämän naisen valokuva varoitusmerkkejä

Järvinen kehottaa painamaan mieleen erityisesti nimen Helen Dudley.

– Kyseinen nimi tuntuu olevan tämän "rekrytointikampanjan" ahkerassa käytössä.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan sekä +227- että +224-alkuisista numeroista on soitettu WhatsApp-puheluita tai lähetetty -viestejä käyttäen valokuvaa, jonka huijarit ovat poimineet vilpilliseen käyttöönsä erään yrityksen kotisivuilta luvatta. 

Kuvassa esiintyy siis todellinen ihminen, joka itse ei liity huijauspuheluihin tai -viesteihin millään tavalla.

Huijarit ovat poimineet valokuvan vilpilliseen käyttöönsä erään yrityksen kotisivuilta luvatta. Kuvassa esiintyy siis todellinen ihminen, joka itse ei liity huijauspuheluihin tai -viesteihin millään tavalla.

Tällaista kuvaa huijausviestien ja -puheluiden tekijät ovat käyttäneet.

WhatsApp-puheluita ja viestejä on tullut suomalaisille muun muassa kuvassa tästä kuvassa näkyvästä numerosta. Samaa valokuvaa on käyttänyt ainakin kaksi eri puhelinnumeroa, joiden suuntanumerot sijoittuvat Afrikan mantereelle.

Eräässä viestissä "Helen Dudley" kertoo työskentelevänsä kansainvälisessä, myös Suomessa toimivassa Azets Global Recruiting -yrityksessä ja saaneensa vastaanottajan numeron suomalaisen rekrytointiportaalin kautta.

– Tämän niminen yrityshän on oikeasti olemassa. He tarjoavat HR- ja taloushallinnonpalveluja, ja totta kai huijarit käyttävät olemassa olevien, tunnettujenkin, yritysten nimiä.

Facebookissa liikkuu ovela ”Ikea-huijaus” – toimittaja vastasi huijarille 1:27

Katso myös: Facebookissa liikkuu ovela Ikea-huijaus – näin kävi, kun toimittaja vastasi huijarille.

Järvinen, kertoo, että suuntanumerotkin ovat todennäköisesti valheellisia, sillä usein huijarit ovat saaneet käyttöönsä jonkin operaattorin tai esimerkiksi verkkopalvelimen välittämään puheluita väärällä maatunnuksella. 

– Luultavasti puhelut ja viestit kuitenkin tulevat jostain Afrikan mantereen maasta, jossa on paljon englannin kielen osaajia, köyhyyttä ja IT-osaamista.

– Afrikassa "rikkaiden eurooppalaisten" huijaamista ei luultavasti edes ajatella rikoksena. Heille kaikki länsimaalaiset ovat rikkaita ja hyväosaisia, joilta voi nipistää vähän itsellekin. Samaa ajattelua on meilläkin "turistihinnoittelussa"; on ihan luonnollista että turistit maksavat vähän enemmän kuin paikalliset. 

Muista nämä, jos saat puhelun tai viestin epämääräisestä numerosta

Järvinen muistuttaa, ettei itselleen tuntemattomaan ulkomaalaiseen puhelinnumeroon kannata vastata ollenkaan ja mahdolliset viestit kannattaa jättää huomioitta.

– Soittajan numeron voi estää, jolloin puhelut eivät onnistu. Jos yhteydenotot tapahtuvat WhatsAppin kautta, voi asetuksista käydä laittamassa päälle asetuksen, joka hiljentää tuntemattomat numerot.

– Kyseisellä asetuksella puhelin ei soi ollenkaan, jos saa WhatsApp-puhelun numerosta, jota ei ole itse tallentanut tai johon ei ole ollut aiemmin itse yhteydessä. Tullut puhelu näkyy kuitenkin WhatsAppin lokitiedoissa.

Rekryhuijauksen Järvinen epäilee tähtäävän rahansaantiin.

– En osaa sanoa, miten huijaus etenee tarkalleen, mutta uskoisin, että ensin tosiaan kerrotaan avoinna olevasta hyväpalkkaisesta työstä, sitten jos ihminen kiinnostuu, joku toinen henkilö soittaa ja tekee näennäisen työhaastattelun.

– Seuraavaksi saat tiedon, että sinut on valittu tähän työhön, mutta sitten aletaankin pyytää rahaa esimerkiksi viisumikuluihin tai työpaikan lähellä olevan asunnon kolmen ensimmäisen kuukauden vuokraan.

Järvinen muistuttaakin, ettei tuntemattomille ihmisille tule koskaan jakaa henkilötietojaan, pankkitilin tai -kortin numeroa, ansioluetteloaan tai valokuviaan saati sitten lähettää rahaa.

Vältä puhelinnumerosi julkaisua verkossa

Huijauspuheluiden ja -viestien uhriksi joutumista voi yrittää itse ehkäistä tai ainakin minimoida sillä, että välttää puhelinnumeronsa levittämistä.

– Puhelinnumerot kerätään julkisilta verkkosivuilta. Esimerkiksi Facebookissa tapahtui muutama vuosi sitten tietovuoto, jossa meni monien suomalaisten puhelinnumerot.

– Jos oma numero pitää laittaa esille omille kotisivuille tai työpaikan kotisivuille, käyttäisin mieluummin grafiikkaa tai kuvaa kuin tekstiformaatteja, sillä puhelinnumeroita ja niihin liittyviä nimiä etsitään ja poimitaan verkosta automatiikan eli tietynlaisen hakurobotin avulla.

Näiden toimien lisäksi Järvinen kehottaa piilottamaan oman puhelinnumeronsa suomalaisilta hakupalveluilta.

Juttua muokattu 12.2.2024 klo 18.21: Lisätty tieto pääkuvaan sekä leipätekstiin siitä, että huijarit ovat ottaneet käyttöönsä oikean ihmisen valokuvan ilman lupaa. Kuva on kopioitu erään yrityksen kotisivuilta kuvassa esiintyvän naisen tietämättä.

Lue myös:

    Uusimmat