Näin asuvat Floridan miljonäärit

Kiinteistövälittäjä Karl Lindroos kertoo, mitä kaikkea rahalla saa ison meren tuolla puolen. Myös useat suomalaiset ovat ostaneet Floridasta yli miljoonan dollarin taloja.

Taantuma on tiputtanut Yhdysvalloissa asuntojen hintoja. Miljonäärien leikkikenttään asia ei ole vaikuttanut paljonkaan.

Karl Lindroos on perehtynyt työnsä kautta raharikkaiden ostajien mieltymyksiin asuntomarkkinoilla.

− Erittäin varakkailla ykkösasia asuntoa ostaessa on yleensä turvallisuus. Moni pelkää kidnappauksia ja rikoksia. Asuinalueen tulee olla hyvämaineinen ja turvallinen.

Kun rahasta ei ole pulaa, itse asunnoilta on varaa vaatia turvallisuuden ohella elämää helpottavia mukavuuksia.

− Talossa voi olla esimerkiksi portaiden lisäksi hissi, jolla pääsee suoraan makuuhuoneeseen. Moni vaatii kullattuja hanoja sekä materiaaleista marmoria ja graniittia, Lindroos kuvailee.

Amerikkalaisissa arvotaloissa on usein piilohuone, jossa asukas voi säilyttää esimerkiksi rahalokeroa. Kulku huoneeseen tapahtuu esimerkiksi taulun takaa niin, ettei sisäänkäyntiä näe ulospäin.

− Eräs ostaja vaati, että piilohuoneesta täytyi olla suora käynti autotalliin. En tajunnut missään vaiheessa, mistä siinä oli oikein kyse, Lindroos naureskelee.

Kuuluisa asiakas

Mukavuuksien ohella arvoasuntojen neliöt saattavat nousta huikeisiin lukemiin.

− Myin kymmenisen vuotta sitten 600−700-neliöisen arvotalon Aerosmith-yhtyeen rumpali Joey Kramerille. Talossa oli useita makuuhuoneita, paljon erikoisratkaisuja sekä muun muassa oma laituri, Lindroos kertoo.

Lindroos ehti myös asua Kramerin ja tämän April-vaimon naapurissa ja törmäsi heihin toisinaan paikallisella punttisalilla.

− Muistan, että tuntui hienolta tehdä kaupat heidän kanssaan.

Suomalaisilla omat yhteisöt

Floridaan asettuneet suomalaiset jakautuvat karkeasti ottaen kahteen kastiin. Osa haluaa asua tiiviisti samoissa komplekseissa maanmiestensä kanssa, osa taas haluaa ottaa heihin etäisyyttä.

− Moni hieman syrjemmällä asuva käy silti esimerkiksi suomalaisissa kerhoissa. Eikä suomiyhteisöissä ole ylipäätään mitään vikaa. Juorujen vaihto helpottuu huomattavasti, Lindroos veistelee.

Arvoasunnot käyvät kaupaksi myös suomalaisille. Lindroosin asiakkaina on ollut useita suomalaisia, joille hän on myynyt yli miljoonan dollarin talon. Valtaosa suomalaisista omaksuu asumisessa Yhdysvalloissa vallitsevat trendit, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

− Sauna täytyy olla. Myöskään amerikkalaiset kokolattiamatot eivät ole suomalaisten mieleen. He haluavat lattialle joko puuta tai kiveä, Lindroos kertoo.

Asuntoa uudelleen myytäessä sauna päätyy paikallisen käsissä helposti työkaluvarastoksi. Varakkaan väen keskuudessa saunaa osataan jo jonkin verran arvostaa.

− Jotkut pystyttävät vierekkäin sekä perinteisen saunan että turkkilaisen höyrysaunan, Lindroos sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja