Näin alkoholi ja tupakka vaikuttavat loppuraskauden kohtukuolemariskiin – tutkimus vahvistaa näyttöä haitoista

Mistä keskenmeno voi johtua? Noin 10–15 prosenttia raskauksista päätyy keskenmenoon 1:27
Mistä keskenmeno voi johtua?

Raskauden aikainen alkoholin käyttö ja tupakointi ovat monella tapaa haitaksi sikiölle, tutkimuksista tiedetään. Nyt niiden yhteiskäyttö raskauden aikana on yhdistetty myös suurentuneeseen kohtukuoleman vaaraan loppuraskaudessa.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalais-eteläafrikkalaisesta tutkimuksesta, jossa seurattiin 1 700 raskautta vuosina 2007–2015. Hieman yli puolet naisista ei käyttänyt lainkaan alkoholia tai tupakkaa raskauden aikana.

Tulosten perusteella loppuraskauden kohtukuolemia todettiin noin kolme kertaa enemmän naisilla, jotka sekä tupakoivat että käyttivät alkoholia ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Tämä havaittiin verrattuna naisiin, jotka eivät käyttäneet niitä lainkaan tai olivat lopettaneet raskauden alkupuolella.

Tuhannesta savuttomasta ja alkoholia välttäneestä naisesta 4:lle sattui kohtukuolema, kun sekä tupakoineille että alkoholia käyttäneille niitä sattui 15. Myös pelkkä tupakointi tai alkoholin käyttäminen liittyivät kohtukuoleman vaaraan.

Osallistujista 22 prosenttia tupakoi ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, 9 prosenttia käytti alkoholia ja 18 prosenttia kumpaakin.

Tulokset vahvistavat näyttöä tupakan ja alkoholin haitoista raskauden aikana ja osoittavat niihin lukeutuvan myös loppuraskauden kohtukuolemavaaran. Tupakointi ja alkoholin käyttö tulisikin aina lopettaa jo ennen raskautta tai viimeistään sen alkuvaiheissa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat