Näillä vinkeillä saat kännykkäsi akun kestämään pitempään

Mobiililaitteet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia, mutta pullonkaulana tuntuu olevan akkuteknologia.

Kännyköiden, tablettien ja kannettavien tietokoneiden akku tuntuu simahtavan aina juuri siinä vaiheessa kun laitetteella olisi tärkeää käyttöä.

Lifehacker-sivusto on koonnut hyviä vinkkejä, miten akkuun saa lisää kestoa.

1. Pidä laitteet viileinä

Korkeat lämpötilat heikentävät akun tehoa merkittävästi. Läppäriä, kännykkää tai muuta mobiililaitetta ei kannata jättää esimerkiksi kuumaan autoon.

Muutenkin kannattaa pitää huolta, että laite ei pääse ylikuumenemaan.


2. Säädä näytön kirkkautta matalammaksi

Tämä on monelle itsestäänselvyys, mutta hyvä kuitenkin mainita. Näyttö kuluttaa akkua tehokkaasti ja mitä kirkkaammalla asetuksella näyttöä käyttää, sitä nopeammin akku ehtyy.

Testien mukaan esimerkiksi iPhonen näyttöä käytettäessä kirkkaimmalla asetuksella puhelimen akusta loppuu mehu muutaman tunnin aiemmin verrattuna siihen, että kännykän näyttö olisi ollut himmeimmällä tasolla.

3. Käytä akun säästämiseen kehitettyjä sovelluksia

Kun akku on tyhjenemässä, niin akkua säästävät sovellukset laittavat lepotilaan akkua rohmuavia sovelluksia

Rämäpäisesti kaikkien sovellusten sulkeminen kerralla ei välttämättä auta, vaan tällainen toiminta saattaa jopa lisätä akun kulutusta. 

4. Valitse läppärissä lepotila, jos käytät sitä pian

Läppärin käynnistäminen saattaa kuluttaa enemmän virtaa kuin se, että laite olisi ollut vähän aikaa lepotilassa. 

Jos olet pitämässä läppärin käytössä vain kohtalaisen lyhyen tauon, niin sitä ei kannata sammuttaa kokonaan.

5. Älä aja laitteesi akkua täysin tyhjäksi liian usein

Nykyaikaisia akkuja ei tarvitse säännöllisesti ajaa tyhjiksi. Kannattaakin latailla akkua hieman useammin. Tällaiset pintapuoliset lataamiset lisäävät akun elinkaarta.

6. Älä jätä puhelinta johdon päähän, kun se on kokonaan latautunut

Kun kännykkäsi akku on latautunut, niin irrota latausjohto. Eikä akkua tarvitse aina ladata täyteen sataan prosenttiin. 40 - 80 prosentin varaustaso on jopa suositeltavaa.

Perusasiat akun parempaan kestoon

Jos haluat mobiililaitteesi akun kestävän paremmin koko päivän, niin tähän on olemassa lukuisia muitakin perusohjeita, kuten ei tarvittujen palvelujen sammuttaminen, taustailmoitusten sulkeminen ja mobiilisivustojen käyttäminen.

Lähes jokainen laite kestää paremmin, kun Wi-Fi -yhteyden sammuttaa silloin, kun sitä ei käytä. (Kannattaa kuitenkin huomioida, että Wi-Fi-yhteys puolestaan kuluttaa vähemmän virtaa kuin kännykkäverkon käyttäminen tiedonsiirtoon).

Joissakin tapauksissa mobiilisovellusten maksulliset versiot kuluttavat vähemmän virtaa kuin mainoksia jatkuvalla syötöllä tyrkyttävät ilmaisversiot.

Akkusyöpöistä ohjelmista voidaan mainita monet viestittelysovellukset.

Nettiselailuun kannattaa käyttää sellaista selainta, joka kuluttaa mahdollisimman vähän akkua.

Ja vielä yksi asia: Uutta laitetta hankkiessasi kannattaa muistaa, että akun kesto on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

Lue myös:

    Uusimmat