Tietyillä ruoka-aineilla on havaittu olevan fyysistä toimintakykyä ja aivotoiminnan vetreyttä ylläpitäviä vaikutuksia. Jos haluaa pysyä ikinuorena, näitä kannattaa syödä ikääntyessä.
Värikkäät vihannekset
Vihannekset saavat usein värinsä jostain tietystä ravinteesta. Monet näistä ravinteista edistävät terveyttä ikääntyessä ja siksi on tärkeää syödä monipuolisesti eri värisiä kasviksia.
Antioksidantit pitävät solukkoa terveenä ja ehkäisevät siten ryppyjen syntymistä. Erityisesti C-vitamiinin riittävä saanti edistää kollageenin muodostumista ja ehkäisee ryppyjen syntymistä.
C-vitamiini, beetakaroteeni ja sinkki parantavat myös silmien terveyttä. Eniten niitä saat ravinteikkaista salaateista kuten pinaatista.
Oman beetakaroteenin saantinsa takaa syömällä oransseja vihanneksia, kuten porkkanaa tai kurpitsaa. Ne, joiden elimistössä mitattiin korkeimmat beetakaroteenitasot, kuolivat 18 vuoden tutkimusjakson aikana muita harvemmin syöpään tai sydänsairauksiin.
Mustikat
Shibu Poulosen esittelemässä tutkimuksessa on selvinnyt, että mustikat heikentävät syöpäsolujen kasvua, ja parantavat aivosolujen ja lihasten toimintaa.
Tietyt solut vastaavat myrkyllisten proteiinien kierrättämisestä elimistössä ja ikääntyessä näiden solujen toiminta heikkenee. Kuona-aineet pääsevät kertymään ja kun solut aktivoituvat uudelleen, ne käyvät ylikierroksilla. Tämä vahingoittaa terveitä soluja. Tutkimukset osoittavat, että mustikoissa olevat antioksidantit ylläpitävät solujen normaalia toimintaa.
