Näillä ruoka-aineilla anti-age vaikutuksia – katso lista

Tietyillä ruoka-aineilla on havaittu olevan fyysistä toimintakykyä ja aivotoiminnan vetreyttä ylläpitäviä vaikutuksia. Jos haluaa pysyä ikinuorena, näitä kannattaa syödä ikääntyessä.

Värikkäät vihannekset

Vihannekset saavat usein värinsä jostain tietystä ravinteesta. Monet näistä ravinteista edistävät terveyttä ikääntyessä ja siksi on tärkeää syödä monipuolisesti eri värisiä kasviksia.

Antioksidantit pitävät solukkoa terveenä ja ehkäisevät siten ryppyjen syntymistä. Erityisesti C-vitamiinin riittävä saanti edistää kollageenin muodostumista ja ehkäisee ryppyjen syntymistä.

C-vitamiini, beetakaroteeni ja sinkki parantavat myös silmien terveyttä. Eniten niitä saat ravinteikkaista salaateista kuten pinaatista.

 Oman beetakaroteenin saantinsa takaa syömällä oransseja vihanneksia, kuten porkkanaa tai kurpitsaa. Ne, joiden elimistössä mitattiin korkeimmat beetakaroteenitasot, kuolivat 18 vuoden tutkimusjakson aikana muita harvemmin syöpään tai sydänsairauksiin.

Mustikat

Shibu Poulosen esittelemässä tutkimuksessa on selvinnyt, että mustikat heikentävät syöpäsolujen kasvua, ja parantavat aivosolujen ja lihasten toimintaa.

Tietyt solut vastaavat myrkyllisten proteiinien kierrättämisestä elimistössä ja ikääntyessä näiden solujen toiminta heikkenee. Kuona-aineet pääsevät kertymään ja kun solut aktivoituvat uudelleen, ne käyvät ylikierroksilla. Tämä vahingoittaa terveitä soluja. Tutkimukset osoittavat, että mustikoissa olevat antioksidantit ylläpitävät solujen normaalia toimintaa.

Kala

Omega-3 rasvahapoilla on monia anti-age-vaikutuksia. Riittävä rasvahappojen saanti parantaa sydämen terveyttä, ehkäisee sydänkohtauksia ja alentaa jopa Alzheimerin taudin riskiä.

Amerikkalaismiehiä tutkimalla on selvinnyt, että niillä, jotka syövät kalaa 2–3 kertaa viikossa, oli saman ajanjakson aikana 40 prosenttia pienempi kuoleman riski kuin niillä, jotka söivät kalaa vähemmän.

Pähkinät

Pähkinöissä on paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Monissa tutkimuksissa on todettu, että niillä on positiivisia vaikutuksia diabeteksen, Alzheimerin taudin ja syövän ehkäisyssä.

Pähkinöiden syömisen on myös todettu vähentävän korkeaa verenpainetta ja korkeita kolesterolitasoja 20 prosentilla ja vähentävän siten sydänsairauksien riskiä.

Oliiviöljy

Oliiviöljyn yksittäistyydyttymättömät rasvahapot on yhdistetty alhaiseen sydänkohtauksen ja syövän riskiin. Tämä on havaittu tutkimalla kreetalaisia, joilla on muiden maiden asukkeja alhaisempi sydänsairauksien ja syövän riski.

Oliiviöljy sisältää myös antioksidantti polyfenolia, jonka on todettu ehkäisevän monia ikääntymiseen liittyviä sairauksia.

Lähteet: WebMD, Huffington Post, Eating Well Magazine, Science Daily, worldhealth.net

Lue myös:

    Uusimmat