Zelenskyi: Venäjän joukkojen ajaminen kokonaan Ukrainasta sytyttäisi kolmannen maailmansodan

Ukraina sanoo Venäjän tähtäävän nyt polttoaine- ja ruokavarastojen tuhoamiseen 2:10
Ukraina on sanonut Venäjän tähtäävän nyt polttoaine- ja ruokavarastojen tuhoamiseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo haluavansa keskustella Venäjän kanssa kompromissista Donbassin alueeseen liittyen.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Zelenskyin mukaan Ukraina on valmis keskustelemaan maan neutraalista asemasta osana rauhansopimusta Venäjän kanssa.

Zelenskyi sanoi riippumattomien venäläisten uutisvälineiden haastattelussa, että Ukrainan neuvottelijat harkitsevat tarkasti asiaa.

–  Tämä neuvottelukysymys on minusta ymmärrettävä ja siitä keskustellaan, sitä harkitaan tarkasti, Zelenskyi sanoi.

Zeleskyi kuitenkin sanoi, että puolueettomuuden takeeksi tarvitaan myös kolmansia osapuolia ja asia on alistettava kansanäänestykseen, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

–  Turvatakuut ja puolueettomuus, maamme ydinaseettomuus. Niihin olemme valmiita. Se tulee olemaan kaikkein tärkein kohta, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan Venäjän hyökkäys on aiheuttanut pahaa tuhoa venäjänkielisille kaupungeille Ukrainassa. Zelenskyi sanoo ymmärtävänsä, että venäläisjoukkojen täydellinen pakottaminen pois Ukrainasta on mahdotonta, koska se johtaisi kolmanteen maailmansotaan.

Venäjä kertoi aikaisemmin tässä kuussa, että Ruotsi ja Itävalta olisivat sopivia puolueettomuuden malleja Ukrainalle. Ukraina hylkäsi tuolloin ehdotuksen, ja sanoi Ukrainan haluavan muotoilla itselleen hyväksyttävän mallin.

Muita keskeisiä neuvottelukysymyksiä ovat olleet Ukrainan pysyminen erossa sotilasliitto Natosta, aseriisunta ja turvatakuut.

Ukrainan ja Venäjän neuvottelukuntien on määrä aloittaa tulitaukoneuvottelut Turkissa ensi viikolla.

Haastattelun julkaiseminen kiellettiin

Venäjän mediaa valvova valtiollinen Roskomnadzor kielsi heti Zeleskyin haastattelun julkaisemisen, kertoi muun muassa BBC. Roskomnadzorin mukaan se oli jo aloittanut toimet kaikkia niitä uutisvälineitä vastaan, jotka ovat tehneet haastattelun.

Roskomnadzorin mukaan osa haastatteluun osallistuneista medioista on luokiteltu ulkomaisiksi agenteiksi Venäjällä. Zelenskyin haastattelussa olivat mukana esimerkiksi Kommersant-lehti, Meduza-uutissivusto ja Dozhd-televisiokanava.

Venäjällä hyväksyttiin taannoin laki, jonka myötä Venäjän armeijan toimista Ukrainassa "vääristellysti" kertomisesta voi saada jopa 15 vuoden vankilatuomion.

Lue myös:

    Uusimmat