Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – Ilmari Käihkö: "Kyynistä taktiikkaa"

Vladimir Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – asiantuntija:"Kyynistä taktiikkaa" 3:11
Katso video: Vladimir Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – näin vetoa kommentoi asiantuntija Ilmari Käihkö.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt Ukrainaan tulitauon huomiseksi ja ylihuomiseksi. Asiasta ilmoittaa Kreml. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Tulitauko alkaa huomenna puoliltapäivin Moskovan aikaa ja jatkuu koko ylihuomisen ajan. Moskovan aika on tunnin Suomen aikaa edellä.

Venäjällä noudatetaan juliaanista kalenteria, jonka mukaan huomenna on jouluaatto ja ylihuomenna joulupäivä.

Aiemmin tänään Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill ehdotti ortodoksisen joulun ajaksi tulitaukoa Ukrainaan. 

Venäjällä ja Ukrainassa on perinteisesti vietetty joulua juliaanisen kalenterin mukaisesti vasta tammikuussa, joskin viime vuonna Ukrainan kirkko salli joulunvieton myös gregoriaanisen kalenterin mukaan eli läntisessä aikataulussa.

Ilmari Käihkö: Kyynistä taktikointia

Aleksanteri-instituutin vieraileva tukija Ilmari Käihkö pitää Vladimir Putinin vetoa "kyynisenä taktiikkana", jonka  Ukraina on suoraan jo torjunut.

– Ukrainan näkökulmasta (tilanne on se, että) jos Venäjä tahtoo rauhaa, Venäjän pitää vetäytyä Ukrainasta.

Tulitauon julistaminen jouluksi voi olla lisäksi Putinin yritys saada sympatiaa maailmalta ja uskovaisilta ihmisiltä. 

– Uskonto on ollut Venäjän propagandassa läsnä sodan alusta lähtien. Mutta kyllä Venäjä (enemmän) yrittää tällä maailmalle näyttää, että he ovat valmiita jonkinlaiseen tulitaukoon ja rauhan eleenä voi tämän 36 tuntia olla ampumatta.

Käihkö tähdentää myös sitä, että tulitauko hyödyttäisi Venäjää enemmän kuin Ukrainaa tässä tilanteessa.

– Tällä hetkellä se on Ukraina, jonka ennen kaikkea pitäisi puskea päälle, ennen kuin Venäjän vahvistuksia tulee keväämmällä. 

Voiko Putinin sanaan sitten luottaa siinä, että hyökkäys tosiaan taukoaa, jos hän lupaa niin? Käihkön mukaan se riippuu myös vastapuolesta.

– Jos vastapuoli ei pidä tulitaukoa, on vaikea itsekin sellaista pitää. Ja toisaalta vaikka ylhäältäpäin julistetaan tulitauko, viime kädessä on paikallisten sotilaiden ja komentajien päätettävissä, että ovatko he ampumatta vai ei.

Erdogan kehotti Putinia julistamaan yksipuolisen tulitauon 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti aiemmin tänään käydyssä puhelinkeskustelussa Putinia julistamaan yksipuolisen tulitauon Ukrainaan, kertoi Turkin presidentin kanslia.

–  Presidentti Erdogan sanoi, että vaatimuksia rauhaan ja neuvotteluihin pitäisi tukea yksipuolisella tulitauolla ja näkemyksellä (Ukrainan sodan) oikeudenmukaisesta ratkaisusta, Erdogan sanoi hänen kansliansa mukaan.

Putin vastasi olevansa avoin vuoropuheluun Ukrainan kanssa, jos Ukraina ottaa huomioon "uudet alueelliset realiteetit". 

Kremlin mukaan vuoropuhelun ehtona on se, että Ukraina hyväksyy Venäjän miehittämät (Ukrainan) alueet venäläisiksi. Erdogan keskusteli myöhemmin myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, mutta ei maininnut tälle vaatimusta yksipuolisesta tulitauosta.

Turkki isännöi Ukrainan sodan kahta varhaista neuvottelukierrosta ja auttoi solmimaan YK:n tukeman sopimuksen, jolla saatiin Ukrainan viljatoimitukset Mustanmeren kautta alkamaan uudelleen. 

Erdogan on myös toistuvasti yrittänyt saada Putinin ja Zelenskyin Turkkiin rauhanhuippukokoukseen.

Zelenskyin neuvonantajalta tyly vastaus

Zelenskyin lähipiiriin kuuluva presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak kommentoi nopeasti Twitterissä uutista Vladimir Putinin tulitaukoehdotuksesta.

– Ensinnäkin, Ukraina ei hyökkää vieraisiin maihin ja tapa siviilejä, kuten Venäjän armeija. Ukraina tuhoaa ainoastaan alueellaan olevia miehitysjoukkoja, hän kirjoittaa.

–Toiseksi, Venäjän armeijan on lähdettävä miehittämiltään alueilta – vasta sitten se voi saada "väliaikaisen tulitauon". Pidä tekopyhyys itselläsi, hän vastasi Putinille.

Lue myös:

    Uusimmat