Mainos

Näillä aloilla tarvitaan osaajia vuonna 2035 – automatisointi vie ja tuo työpaikkoja

Työtä vuonna 2035 hakevien kannattaisi ehkä harkita uudelleenkouluttautumista esimerkiksi etäohjattavien ajoneuvojen kuljettajiksi. Se on yksi tehtävistä, jotka tuoreen raportin mukaan tarvitsevat tulevaisuudessa huomattavasti enemmän työvoimaa ainakin Australiassa.

Australian tiedevirasto CSIRO:n tänään julkaisemasta raportista kertoo brittilehti The Guardian.

– Miehittämättömien ajoneuvojen yleistyminen on nostattamassa tarvetta lentäjille, autonkuljettajille ja laivojen kapteeneille, jotka eivät tee työtään taivaalla, meressä tai kaivosalueilla, vaan toimistoissa etäisissä paikoissa, raportti ennustaa.

Raportissa esiin tuodut kehitystrendit johtavat monenlaisten uusien työtehtävien syntymiseen.

Näitä voivat olla ajoneuvojen etäohjaajan lisäksi esimerkiksi valtavia tietomääriä käsittelevä data-analyytikko, monitahoisten päätösten tukianalyytikko, asiakaskokemusasiantuntija ja sairauksien ennaltaehkäisyyn keskittynyt henkilökohtainen terveysavustaja.

Tätä osaamista tarvitaan

Raportti ennustaa monien matalan osaamistason tehtävien siirtyvän ulkomaille tai automatisoituvan. Seurauksena on se, että todennäköisesti 20 vuoden kuluttua moniin ammatteihin vaaditaan aiempaa korkeampaa taitotasoa ja koulutusta. Tehtävistä tulee siis nykyistä monimutkaisempia.

Etenkin tieteen, teknologian, insinööritaidon ja matematiikan osaamista tarvitaan. Raportti ennustaa, että 75 prosenttia nopeimmin kasvavista aloista hyödyntää näitä taitoja.

Myös sosiaalisten taitojen ja tunneälyn merkitys korostuvat, koska palvelualoilla – erityisesti koulutuksessa ja terveydenhoitoalalla – tarvitaan jatkossakin työvoimaa.

Australian työministeri Michaelia Cash sanoi raportin julkistustilaisuudessa, että tulevaisuus ei ole sitä, että ihmiset kilpailevat koneita vastaan, vaan sitä, että ihmiset tekevät koneiden kanssa yhdessä töitä, jotka ovat tekijöilleen aiempaa kiinnostavampia ja tyydyttävämpiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.