Mainos

Miehet suuremmassa vaarassa menettää työpaikkansa kuin naiset – robotit korvaavat ihmisiä vauhdilla

Miehet ovat suuremmassa vaarassa menettää työpaikkansa roboteille.

Ihmiset ovat menettäneet työpaikkojaan roboteille jo lähes 30 vuoden ajan. Taloustutkijoista koostuva The National Bureau of Economic Research -ryhmän tutkimus paljasti että vuosien 1990-2007 aikana yhden tai useamman robotin työllistäminen hävitti keskimäärin kuusi olemassa ollutta työpaikkaa. Yhteensä noin 670 000 työpaikkaa katosi teollisuuden aloilta noiden vuosien aikana, ja luvun odotetaan kasvavan.

Kun tuhatta työntekijää kohden palkataan yksi robotti, laskee se palkkoja pahimmillaankin vain puoli prosenttia, arvioi työryhmä.

Automatisaatio vaikuttaa jopa kaksi kertaa vahvemmin miesvaltaisiin aloihin. Niillä voi olla myös näkyvä vaikutus matalapalkkaisten töiden aloilla. Selvitys paljastaa kuitenkin automaatiossa piilevän myös myönteisiä vaikutuksia työmarkkinoihin, kun tuottavuus kasvaa.

Robottien korvatessa ihmistyövoiman eritoten pienipalkkaisilla aloilla, koulutuksen merkitys kasvaa entisestään. Talousneuvojien neuvoston jäsen Jason Furman painottaisi opetuksessa nimenomaan taitoja, joita automatisaatiolla ei voida korvata.

Robotiksi luokitellaan kone, joka ei tarvitse operaattoriksi ihmistä ja voi suorittaa useita eri tehtäviä. Esimerkiksi hissejä tai kahvinkeittimiä ei lueta roboteiksi, sillä niillä on ainutlaatuinen tehtävä eikä niitä voi ohjelmoida tekemään muunlaisia toimenpiteitä.

Lähde: Daily Mail

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.