Mainos

Nämä kuusi ominaisuutta kannattaa mainita CV:ssä, jos haluaa saada töitä seuraavan kahden vuoden aikana

Sosiaaliset taidot voivat olla jopa tärkeämpiä kuin marginaalinen atk-osaaminen esimerkiksi koodauksen saralla.

Uutta uraa tai työpaikkaa suunnittelevien on syytä pitää ansioluettelonsa ajan tasalla, mikä saattaa aiheuttaa haasteita muuttuvassa maailmassa. Maailman talousfoorumi on kuitenkin julkaissut avuksi tulevaisuuden töistä raportin, joka paljastaa, millaisia ominaisuuksia vuonna 2020 arvostetaan työnhakijoissa.

Raportti on tehty erityisesti ennakoimaan teknologisen kehityksen, kuten virtuaalitodellisuuden, tekoälyn ja robottien, vaikutuksia työnantajille sekä ennakoimaan sitä, mitä työnantajat arvostavat työntekijöissään tulevaisuudessa. Vielä ominaisuudet eivät välttämättä lukeudu niihin kaikista tärkeimpiin, mutta niiden uskotaan korostuvan jo kahden vuoden kuluttua.

Tutkimuksessa haastateltiin yhdeksän eri alalta yhteensä 350 johtajaa.

1. Kognitiivinen joustavuus

Kognitiivisella joustavuudella tarkoitetaan kykyä luoda tai käyttää erilaisia sääntöjä asioiden yhdistelemiseen ja jakamiseen erilaisilla tavoilla. Tätä pidetään erityisen tärkeänä ydisosaamisena kahden vuoden kuluttua, sillä kaikki eivät taitoa hallitse ja kykyä tarvitaan monenlaisissa erilaisissa työtehtävissä.

2. Arvostelukyky ja päätöstenteko

Kyky arvioida erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi niiden suhteellisten kustannusten ja etujen kannalta, tulee olemaan tarpeen. Vaikka ominaisuus ei sinänsä kuulosta mitenkään uudelta taidolta, erityisesti päätöskyky tehdä dataan perustuvia valintoja tulee työpaikan muutosten mukana entistä tärkeämmäksi.

3. Emotionaalinen älykkyys

Sosiaaliset taidot, mutta erityisesti juuri kyky tiedostaa ja ymmärtää toisten ihmisten reaktioita, tulevat olemaan arvostettuja. Sosiaalisten taitojen, kuten suostuttelun, emotionaalisen älykkyyden ja opetuskyvyn, uskotaan olevan jopa tärkeämpiä kuin niukan teknologiaosaamisen.

4. Luovuus

Luovuus on noussut muutamassa vuodessa entistä arvostetummaksi ominaisuudeksi työmarkkinoilla. Kun teknologiat kehittyvät, tarvitaan henkilöitä, joilla on luovuttaa ajatella uusia tapoja hyödyntää teknologiaa tuotteissa ja palveluissa.

5. Kriittinen ajattelu

Vaikka työ automatisoituu jatkuvasti, tarvitaan samalla koko ajan enemmän ihmisiä, jotka voivat arvioida teknologian etuja yritykselle ja sen työntekijöille.

6. Ongelmanratkaisukyky

Samaan tapaan kuin kriittistä ajattelukykyä, myös ongelmanratkaisukykyä tarvitaan tulkitsemaan teknologian tuottamia tietoja. Pelkästään koneen ratkaisuihin ei kannata luottaa, vaan ihmisten tulee analysoida tiedot ja tulokset parhaimman ja turvallisimman ratkaisun löytämiseksi.

***

7:39

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.