Mainos

Näillä aloilla on liikaa ammattilaisia – kovin turbulenssi Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla

Niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt. Ylitarjonta-ammatteja on nyt 30, kun kaksi vuotta sitten niitä oli 70. Isoin epäsuhta löytyy Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta. 

Ylitarjontaa työvoimasta on erityisesti yleissihteerin ammatissa. Ammatin ylitarjonta on suurta lähes koko maassa. Yleissihteerien tilanne on jatkunut tämän kaltaisena jo vuosia.

– Ompelijoita, rakennuspuuseppiä, mikrotukihenkilöitä ovat ylitarjonta-ammatteja, luettelee työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala

TEM: Lisää liikkuvuutta tarvitaan

Ministeriön virkamiehen mukaan tilanteeseen on syytä reagoida.

– Tietysti tässä täytyy aparaatteja viritellä siihen suuntaan, että liikkuvuutta saataisiin työmarkkinoilla tapahtumaan enemmän. Koulutus ja muut liikkuvuuden elementit täytyy ottaa voimakkaammin esille. Tarvitaan lisää alan- ja asuinpaikan vaihtoja, kommentoi Tuomaala.

Ylitarjonta-ammattien listalla on myös tapahtunut muutoksia. Uusina ammatteina ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet käytön tukihenkilöt, konepuusepät, pankkitoimihenkilöt ja koulunkäyntiavustajat.

Maakunnissa on eroja

Kovin turbulenssi on meneillään Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Näillä kahdella alueella yli sata ammattia barometrin noin 200:sta ammatista kuuluu epätasapainoryhmään eli tekijöistä on joko pulaa tai heitä on liikaa. 

– Varsinais-Suomessa on buumi. Varsinkin teollisuuden puoli vetää. Mutta siellä on pulaa kaikesta muustakin, arvioi Tuomaala.

Tuomaalan mukaan iso alue Uusimaa on Suomen keskitasoa.

– Uudellamaalla ei korostu työvoimapula eikä myöskään ylitarjonta. 

Se, että ylitarjonta-ammattien määrä on lyhentynyt, kielii siitä, että liikkuvuutta tapahtuu. 

– Näilläkin aloilla alkaa sitä kysyntää olla. Uskoisin, että mukana on myös poistumaa eläköitymisen ja alanvaihdon kautta.

Lisää tilanteesta löytyy www.ammattibarometri.fi -sivustolta. Kun ammatti on pulalistan kärkipäässä, tämä tarkoittaa, että ammatissa on pulaa työntekijöistä suuressa osassa maata. Ammatit ovat  yleisyysjärjestyksessä – ei suuruusluokkajärjestyksessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.