Avoimia työpaikkoja on työnvälityksessä enemmän kuin koskaan aiemmin – nämä ammatit ovat nyt halutuimpia

3:21

Avoimia työpaikkoja on työnvälityksessä enemmän kuin koskaan aiemmin 110 vuoden tilastohistoriassa, kertoo työministeriön virkamies Mika Tuomaala.

– Syyskuun lopussa paikkoja oli lähes 50 000, ja syyskuun aikana ilmoitettiin noin 50 000 uutta avointa työpaikkaa. Kaiken kaikkiaan syyskuun aikana paikkoja oli noin 100 000. Milloinkaan avointen paikkojen määrät eivät ole olleet niin suuret kuin nyt, Mika Tuomaala sanoo. 

Keitä ammattilaisia halutaan nyt eniten ja minne?

Eniten työnantajat hamuavat myyjiä ja siivoajia, kertoo ministeriön syyskuuta kartoittanut julkaisu. Paljon halutaan myös esimerkiksi lähihoitajia, ravintola-alan ammattilaisia sekä talonrakentajia. Korjaus- ja kunnossapitotöissä on myös selveää kasvua.

Alueellisen tarpeen perusteella kuluneen vuoden aikana rakennustyöntekijät ovat ykkönen Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Lähihoitajia, terveydenhuollon työntekijöitä ja kodinhoitajia kaivataan eniten lisää Kanta-Hämeeseen, Pohjois-Karjalaan ja Etelä-Savoon. Lisäksi lähes kaikkialle tahdotaan paljon myyjiä ja kauppiaita.

Alle kolme työtöntä per avoin työpaikka

Pohjanmaa eroaa muusta maasta siinä, että siellä eniten avoimia työpaikkoja on teollisuuden kokoonpanoammattilaisilla. Keski-Pohjanmaalla ykköseksi nousee tarve sanomalehtien jakajista. 

Laskennallisesti katsottuna 2,8 työtöntä kisasi syyskuussa kustakin työpaikasta. Rekrytoinnissa näkyy luottamus tulevaan. 

– Uskoa on tulevaan ja tarvetta on. Työvoimasta on kysyntää. Työnantajat rekrytoivat väkeä uusiin tehtäviin, ja on sitä vaihtuvuutta, eli ihmiset vaihtavat toisiin tehtäviin. Kolmas tekijä on se, että täytetään sijaisuuksia, Tuomaala arvioi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja