Naapurin toiminta parvekkeella voi aiheuttaa erimielisyyksiä: Saako parvekkeella grillata, juhlia tai ottaa alasti aurinkoa?

Pätevätkö parvekkeella samat säännöt kuin omakotitalon pihalla? 1:20
Katso myös: Pätevätkö parvekkeella samat säännöt kuin pihalla?

Kevät saa ihmiset nauttimaan valosta parvekkeillaan, mutta mitä kaikkea taloyhtiössä asuva saa parvekkeellaan tehdä?

Mitä kaikkea taloyhtiön asukas saa parvekkeellaan tehdä?

Yksi mielipiteitä herättävä asia on tupakointi. Isännöintiliiton mukaan vuonna 2016 voimaan tullut tupakkalaki antaa taloyhtiöille oikeuden hakea tupakointikieltoa huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle, huoneiston käytössä olevaan ulkotilaan ja jopa huoneiston sisätiloihin. 

Voimassa olevaa tupakointikieltoa valvoo kunta, joka voi asettaa tupakoinnista kiinni jäävälle uhkasakon. Valvontaa tehdään ilmiantojen perusteella, mutta mahdollisia tupakoijia kyttäävän naapurin on hyvä muistaa, että parveketupakoinnin valokuvaaminen voi olla salakatselua, ja täten rangaistava teko.

Kiinteistöliitto puolestaan muistuttaa tiedotteessaan viidestä asiasta, jotka voivat herättää tunteita, mutta ovat silti lähtökohtaisesti sallittuja. Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen kertoo, että erimielisyyksiä voivat aiheuttaa esimerkiksi grillaaminen, sisustaminen tai parvekeviljely.

– Kun lisääntyneeseen elämään naapureiden parvekkeella suhtautuu myönteisesti ja toimii naapurit huomioiden, säilyy hyvä keväthenki myös taloyhtiössä, Pynnönen muistuttaa tiedotteessa.

Mitä parvekkeella saa tehdä?

1. Saako parvekkeella grillata ja laittaa ruokaa?

Laki ei estä parvekkeella grillausta tai ruoanlaittoa. Taloyhtiön järjestyssäännöissä parvekegrillaus saatetaan kieltää, mutta Kiinteistöliiton mukaan asiaan on käytännössä hankala puuttua. 

Yleistä grillauskieltoa taloyhtiöihin ei suositellakaan, mutta toki grillaamiseen kannattaa antaa jonkinlainen ohjeistus. Asukkaita voidaan muistuttaa esimerkiksi siitä, että parvekkeella voidaan käyttää ainoastaan sähkö- tai kaasugrilliä, sekä siitä, että kaasupullo pitää säilyttää suojatussa paikassa, jossa se ei kuumene auringossa.

2. Saako parvekkeella juhlia?

Kiinteistöliitto kertoo, että parvekkeella saa toki viettää aikaa perheen ja ystävien kesken, ja satunnaiset juhlatkin ovat sallittuja. Juhlivan asukkaan tulee kuitenkin huomioida yörauha ja naapurit, ja huolehtia siitä, että äänentaso juhlissa, niin keskustelun kuin musiikinkin osalta, pysyy kohtuullisena.

Kannattaa muistaa myös, että parvekejuhlinnan äänet kantautuvat myös pidemmälle naapurustoon.

Mihin aikaan kotona saa metelöidä? Juttu jatkuu videon alla.

Mihin aikaan kotona saa metelöidä? 1:11
Mihin kellonaikaan kotona saa pitää meteliä?

3. Saako parvekkeella ottaa aurinkoa?

Parveke kuuluu kotirauhan suojaan, mikä tarkoittaa sitä, että parvekkeella saa myös ottaa aurinkoa. Kiinteistöliiton mukaan auringossa köllöttely parvekkeella on lähtökohtaisesti yksityisen suojan piirissä, joten aurinkoa voisi ottaa jopa vaatteetta. 

Hyvä on kuitenkin huomioida, ettei muita saa tarkoituksella provosoida tai loukata. Rikoslaki säätelee sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

4. Saako oman parvekkeensa sisustaa oman makunsa mukaan?

Kiinteistöliiton mukaan taloyhtiön asukkaalla on laaja oikeus sisustaa ja koristella parvekettaan. Asukas voi vaikkapa valita, millaiset kalusteet parvekkeelleen haluaa. Sisustettaessa ja parveketta koristeltaessa on kuitenkin huomioitava vaatimukset julkisivun yhtenäisyydestä.

Eri asia ovatkin sitten muutostyöt, jotka edellyttävät reikien tai läpivientien tekemistä yhtiön vastuulle kuuluviin seinärakenteisiin. Tällaisiin töihin asukas tarvitsee taloyhtiön luvan. 

5. Saako parvekkeella viljellä ja istuttaa kasveja?

Parvekkeelle voi laittaa esimerkiksi kasvatusruukkuja ja -laatikoita, Kiinteistöliitosta kerrotaan. Taloyhtiön rakenteita ei saa kuitenkaan rikkoa eikä aiheuttaa niille vahinkoa.

Jos parvekkeella on suuria kasvatusalustoja tai niitä on monta, pitää asukkaan varmistua riittävästä parvekkeen kantavuudesta.

Ulkopuolella roikkuvat ruukut tai alustat voivat muodostaa jopa turvallisuusriskin, joten kasvit ja kasvualustat tulee sijoittaa parvekkeen sisäpuolelle.

Mitä kaikkea parvekkeella sitten voi kasvattaa? Nappaa vinkit tästä!

Katso alla olevalta videolta Puutarhaliiton toimitusjohtajan haastattelu ja vinkit parvekepuutarhan perustamiseen.

Näitä kukkia parvekkeella kannattaa kasvattaa: Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori vieraana 8:16
Näitä kukkia parvekkeella kannattaa kasvattaa: Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori vieraana.

Lue myös:

    Uusimmat