Muista nämä seikat, kun grillaat parvekkeella – "Saattavat ärsyttää taloyhtiössä"

Kiinteistöliitto kehottaa pitämään huolta parvekegrillauksen paloturvallisuudesta.

Hyvät säät houkuttelevat ruoanlaittopuuhiin ulkosalle, ja helatorstain aikaan moni aloittelee viimeistään grillikautta. Parvekkeella ja terassilla grillatessa on syytä kuitenkin muistaa muutama asia.

– Naapurin parvekkeelta tai terassilta kantautuvat grillinkäryt, musiikki ja kovaääninen keskustelu saattavat ärsyttää taloyhtiössä. Siksi olisi hyvä, että taloyhtiössä olisi mietitty yhteisiä pelisääntöjä siitä, miten kannattaa toimia ja mitä kannattaa välttää huomioidakseen naapureita, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen tiedotteessa.

Pynnönen kuitenkin huomauttaa, ettei taloyhtiön järjestysmääräyksillä voida rajoittaa normaalia asumista ja siihen kuuluvaa toimintaa.

– Parvekkeella grillaaminen on osa normaalia asumista, kunhan sillä ei aiheuteta esimerkiksi tulipalon vaaraa. Sen vuoksi emme suosittele grillauksen kieltämistä, Pynnönen sanoo.

Taloyhtiöllä ei juurikaan keinoja puuttua

Kiinteistöliitto kertoo tiedotteessaan, että joidenkin taloyhtiöiden järjestysmääräyksiin on kirjattu grillauskielto parvekkeella.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan järjestysmääräysten rikkomisesta voidaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi. Hallintaanottoa ei kuitenkaan voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

– Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta, Pynnönen toteaa.

Vältä riidat ja muista paloturvallisuus

Pynnönen kuitenkin muistuttaa, että grillatessa ja parvekkeella aikaa viettäessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita. Näin vältytään turhilta riidoilta.

Tärkeää on myös huolehtia grillaamisen paloturvallisuudesta: pidä grilli riittävän etäisyyden päässä puisista rakenteista ja muista syttyvistä materiaaleista niin kauan, että grilli on kunnolla jäähtynyt.

Näin rasvapalo sammutetaan.

Lähde: Kiinteistöliitto

Lue myös:

    Uusimmat