Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Myynti lähes tuplaantunut vuodessa: Proteiinipitoinen herkku villitsee Suomessa

Kvinoa sopii vaikka salaatin ainekseksi
Kvinoa sopii vaikka salaatin ainekseksi
Julkaistu 10.10.2013 09:13

Erilaiset erikoisviljat ja viljojen korvikkeet ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan myös suomalaiskuluttajien keskuudessa.

Ruokatrendiasiantuntijat ovat povanneet jo pitkään erikoisviljojen ja viljojen korvikkeiden nousua. Yhdysvalloissa esimerkiksi kvinoan myynti on viimeisen viiden vuoden aikana lähes viisinkertaistunut ja myös Suomen markkinoilla on tapahtunut kasvua. S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu kertoi elokuussa Helsingin Sanomille kvinoan myynnin kasvaneen ketjun kaupoissa vuoden aikana jopa 70 prosenttia. S-ryhmän kaupoissa on myyty tuona aikana yhteensä 25 000 kiloa kvinoaa.

Erikoisviljojen ja viljakorvikkeiden suosiota selittää muun muassa nykypäivän terveellisyys- ja proteiinitrendi. Ihmiset ovat alkaneet etsiä korvikkeita esimerkiksi perinteiselle jalostetulle vehnälle liiallisten hiilihydraattien pelossa ja terveellisiä elämäntapoja tavoitellessa.

– Voisi sanoa, että Suomessa kasvu on ollut hidasta, mutta varmaa. Vuosien aikana kasvu on ollut pysähtyneenäkin, mutta nyt selkeästi näyttää, että on tullut taas vahvempaa kasvua. Yleinen kiinnostus ruokaan on lisääntynyt ja keskustellaan paljon niin sanotusta alkuperäisestä ja puhtaammasta ruoasta, pohtii yli 13 vuotta speltin ja kvinoan puolestapuhujana toiminut SunSpelt -yrityksen Kari Kaipainen.

Kaipainen uskoo, että kvinoasta ja myös speltistä on kovaa vauhtia tulossa tuttu tuote isommallekin yleisölle, eikä niitä pidetä enää ainoastaan erikoisruokavalioiden aineksina.

– Uskon myös, että skandinaavisen ruoan arvostus nousee koko ajan enemmän ja enemmän. Sitä pidetään puhtaana ja koetaan, että meillä on paljon luonnon arvoja ja positiivista henkeä ruoassa. Siinä on ihan valtavat potentiaalit tulevaisuudessa. Oikealla panostuksella ja resurssoinneilla voitaisiin saada paljon hyvää aikaiseksi.

Mikä ihmeen kvinoa ja speltti?

Spelttihiutaleita ja spelttijauhoja

Vaikka kvinoan ja speltin suosio onkin kasvanut, ovat tuotteet yhä monelle suomalaiskuluttajille tuntemattomia. Minkälaisista tuotteista siis oikeastaan on kyse? Kari Kaipainen kertoo:

Kvinoa

– Kvinoa ei ole viljakasvi, vaan se on siemenkasvi, joka on sukua pinaatille, nokkoselle ja jauhosavikalle. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta ja tunnetaankin Etelä-Amerikan alkuperäisväestön perusravintona. Olennaista on siinä, että se on luontaisesti gluteeniton. Sitä voivat syödä erikoisruokavaliota noudattavat ja keliaakikot. Kvinoasuurimo toimii erinomaisesti esimerkiksi salaateissa, lisäkkeissä, pataruoissa ja puuroissa. Kvinoa on ravinteikas kasvi ja siitä on innostuttu muun muassa urheilu- ja fitnesspiireissä. Saatavilla on kotimaista luomukvinoaa.

Speltti (kutsutaan myös nimellä spelttivehnä tai alkuvehnä):

– Speltti on vilja, jota ei ole jalostettu nykymuotoon. Nykypäivänä jalostuksella haetaan enemmänkin määrää kuin laatua. Speltti toimii leivonnassa ja ruoanlaitossa monipuolisesti. Jauhojen käytössä on vähän eroja, taikina on vähän löysempi ja nostatusajat ovat erilaiset. Kun spelttijauhoon kehittyy näppituntuma, sillä onnistuvat jopa pullat, puustit, tortut, piirakat ja leivät. Nousemassa ovat myös niin sanotut viljariisit. On esimerkiksi spelttihelmisuurimoita, jotka toimivat erittäin hyvin sekä koti- että ammattikeittiöissä. Ravitsemuksellisesi ne voittavat esimerkiksi valkoisen riisin.

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Unohdettu säilykehylly houkuttelee nyt kuluttajia – kansainvälisiä herkkuja saa pian purkista ja hernekeitolle on maistuvat hyllykaveritMoni käyttää vain tavallisia vehnäjauhoja, eikä tule edes ajatelleeksi vaihtoehtoa: "Hyvin vähän suomalaiset tietävät..."Lehmänmaidon kulutus laskussa – kauratuotteiden myyntikäyrä menee vauhdilla ylöspäinSuomalaisyritykset lanseeraavat kilpaa uusia kauratuotteita: ”En puhuisi kaurabuumista vaan globaalista megatrendistä” Valiolta ennennäkemätön innovaatio – onko tässä nyhtökauran haastaja?Villitys haastaa proteiinimarkkinat: Kotimainen keksintö korvaa lihan kauralla
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 06:31
    Kirjastot

    Säästätkö sinäkin huomaamattasi satasen kuussa? Tätä et tiennyt kirjastostasi

  • Eilen18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse

  • Eilen17:30
    Punkit

    Borrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"

  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"