Mystinen vika aiheutti postiskandaalin, jonka sadat uhrit odottavat oikeutta ja jopa miljardikorvauksia vielä 20 vuoden jälkeen Britanniassa

Kun postien tileiltä alkoi kadota rahaa 20 vuotta sitten, ei kukaan arvannut, että asian selvittämiseen tarvittaisiin TV-sarja, lukuisia ministereitä ja sinnikäs walesiläinen postinpitäjä.

Yksi Britannian postitoimistoskandaalin sankareista on nyt lähes seitsemänkymppinen Alan Bates, joka osti säästöillään vuonna 1998 Pohjois-Walesista Llandudnosta kaupan, jossa oli postipiste.

Bates on myös tarinan uhri. Bates huomasi vuonna 2000, että postin kirjanpidosta puuttui 6 000 puntaa eli nykypäivän rahassa noin 7 000 euroa. Bates löysi useita tuplalaskutuksia ja sai tilit täsmäämään, mutta hänen sopimuksensa postin kanssa purettiin kolme vuotta myöhemmin, kun posti väitti kirjanpidosta puuttuvan 1 200 puntaa.

Bates ei ollut ainoa postia pyörittävä yrittäjä, jonka tilit eivät täsmänneet. Lopulta yli 900:aa postitoimiston pitäjää syytettiin varastamisesta. Posti vei heistä oikeuteen noin 700 vuosina 1999–2015.

Postiskandaalia on sanottu Britannian pahimmaksi oikeusmurhaksi. Se kuitenkin nousi Britanniassa julkisuuteen kunnolla vasta tammikuussa, kun ITV-televisiokanava esitti sarjan Mr Bates vs The Post Office, eli Herra Bates vastaan posti.

Vankilaan raskaana

Ongelmien ytimessä oli Fujitsun kirjanpito-ohjelma Horizon, jonka posti otti käyttöön 1999. Postien työntekijät huomasivat pian, että ohjelmassa oli vika, jonka vuoksi tililtä saattoi näyttää puuttuvan tuhansia puntia.

Posti kuitenkin väitti Horizonin ongelmista yhteyttä ottaneille postin työntekijöille, että he olivat ainoita, joilla oli ongelmia Horizonin kanssa.

Vuonna 2018 Bates ja useat muut haastoivat postin korkeimpaan oikeuteen joukkokanteella. Tuomarin päätöksen mukaan Horizon-ohjelmassa oli erilaisia vikoja. Päätös johti siihen, että posti sopi oikeusjutun kaikkien 555 asianomistajan kanssa.

Tätä ennen sadat ihmiset saivat tuomion. Osa joutui vankilaan ja osa korvasi tileiltä väitetysti puuttuvia rahoja omasta pussistaan. Independentin mukaan neljän ihmisen uskotaan tehneen itsemurhan tuomioiden vuoksi. Postin väitteet varastamisesta ja oikeusjutut aiheuttivat avioeroja, konkursseja ja terveysongelmia.

BBC:n mukaan yli 200 postilaista sai vankilatuomion. Vankilassa saattoi istua kuka vain. Irish Newsin mukaan surreylainen postinpitäjä Seema Misra joutui vuonna 2010 vankilaan lähes puoleksitoista vuodeksi ollessaan toista kertaa raskaana, koska häntä syytettiin peräti 74  000 punnan varastamisesta.

Sir Alan Bates?

Kuka on vastuussa? Sitä Britannian hallitus kysyy meneillään olevassa selvityksessä, mutta toistaiseksi kukaan ei ole joutunut tilille. Selvitys on määrä saada valmiiksi tänä vuonna.

Selvityksessä on käynyt ilmi, että Horizonissa oli ainakin 29 ohjelmointivirhettä ja että Fujitsu tiesi niistä. Selvisi myös, että posti teetätti kolme kallista selvitystä siitä, oliko Fujitsun mahdollista ottaa etäyhteys postien tileille ja muuttaa niiden tietoja. Vastaus tähän oli kyllä, mutta BBC:n mukaan posti salasi tiedot. Raportin tietoja ei paljastettu Batesille ja kumppaneille, kun nämä haastoivat postin oikeuteen.

BBC:n mukaan myös jotkin silloisen pääministerin David Cameronin hallituksen ministereistä tiesivät Horizonin ongelmista.

Alan Batesille on nyt ehdotettu ritarin arvonimeä. BBC:n mukaan pääministeri Rishi Sunak ja oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Keir Starmer kannattavat tätä.

Batesin mukaan jutussa ei kuitenkaan ole kysymys hänestä.

–  On kyse koko porukasta ja korvausten saamisesta ihmisille niin pian kuin mahdollista, jotta he voivat yrittää jatkaa elämäänsä ja jättää tämän taakseen, Bates sanoi BBC:lle tammikuussa.

Korvaukset voivat nousta jopa miljardiin puntaan

Kun Britannian posti joutui myöntämään, että kirjanpito-ohjelma Horizon oli viallinen, lupasi se maksaa 555 asianomistajalle yhteensä 58 miljoonaa puntaa. Guardianin mukaan korvaukset voivat nousta kokonaisuudessaan miljardiin puntaan. Laskun kuittaavat veronmaksajat, sillä postin omistaa valtio.

Tähän mennessä kuitenkin vain neljälle prosentille virheellisen tuomion saaneista on maksettu korvauksia, Guardian kertoo.

Varastamisesta väärin perustein syytetty Alan Bates hylkäsi helmikuussa hänelle tarjotun korvauksen liian pienenä ja nimitti sitä loukkaavaksi.

– Hänen majesteettinsa hallitus saattaa pitää korvauksia "täysinä ja reiluina", mutta tarjous on todellisuudessa mitätön ja kaikkien näiden vuosien jälkeen julma, Bates sanoi.

Tuomioiden kumoamista valmistellaan

Tammikuussa Fujitsu myönsi ensimmäistä kertaa, että yrityksen kuuluisi osallistua korvausten maksamiseen. Horizonin kehittäjä Fujitsu on tienannut jo neljännesvuosisadan kestäneellä sopimuksellaan Britannian valtion kanssa noin 2,4 miljardia puntaa, ja Horizon on edelleen valtion käytössä.

Postista vastaavan ministerin Kevin Hollinraken mukaan hallitus haluaa saada aikaan vielä ennen kesää lain, joka kumoaisi automaattisesti kaikki skandaaliin liitetyt tuomiot. Tähän mennessä tuomioita on kumottu noin sata.

– Vaikka lailla armahdettaisiin ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet rikokseen, se hinta kannattaa maksaa siitä, että syyttömien tuomiot kumotaan, Hollinrake sanoi.

Posti on vastustanut sitä, että kaikki tuomiot kumottaisiin.

Hallitus kuitenkin päätti BBC:n mukaan maaliskuun puolivälissä laista, joka kumoaa kaikki vuosina 1996–2018 Englannissa ja Walesissa asiasta annetut tuomiot. Kumoamassa ollaan siis suurin osa annetuista tuomioista.

 

Lue myös:

    Uusimmat