Mainos

"Myrkkysatelliitin" ampuminen hyödytti USA:n armeijaa

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan radaltaan suistunut vakoilusatelliitti tuhottiin ohjuksella, jotta ihmisiä voitiin suojella satelliitin sisältämältä vaaralliselta polttoaineelta.

Satelliitin tuhoaminen antoi kuitenkin Yhdysvalloille myös mahdollisuuden testata merellä toimivaa ohjusjärjestelmäänsä. Samalla maa suojeli uusinta teknologiaansa vihollisten katseilta ja lähetti selväsanaisen viestin Kiinalle.

-Yksi syy oli osoittaa kiinalaisille, että "me pystymme tekemään sen missä vain", sanoo ohjuspuolustuksen asiantuntija Philip Coyle.

Kiinaa arvosteltiin viime vuonna kansainvälisesti, kun se oli ampunut alas yhden omista sääsatelliiteistaan ballistisella ohjuksella. Nyt Kiina vuorostaan moitti Yhdysvaltoja.

Asiantuntijat uskovat myös, että amerikkalaisteknologian pelättiin päätyvän venäläisten tai kiinalaisten käsiin jos suuria paloja satelliitista palaisi Maahan ehjinä.

-He halusivat varmistaa, ettei se päädy verkkohuutokauppa eBay:hin, sanoo turvallisuusasiantuntija John Pike.

Pentagon torppasi spekulaatiot taka-ajatuksista sanomalla, että satelliittien tuhoamista on testattu jo 1980-luvulla, eikä toimivaksi havaitun järjestelmän testaamiseen ole enää tarvetta.

Sekä Coyle että Pike ovat vakuuttuneita siitä, että Pentagon tiesi tuhoamisen onnistuvan. Heidän mukaansa ministeriö ei olisi ottanut riskiä mahdollisen epäonnistumisen poliittisista seurauksista.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.