Myös suomalaiset turvayhtiöt operoivat kriisialueilla ja tarjoavat aseellista turvaa maksukykyisille asiakkaille: "Ei niitä firmoja olisi, jos ei olisi kysyntää"

Suomalaistaustaisen turvayhtiön omistussuhteet avaavat ällistyttävän pyramidin 7:25
Videolla avataan suomalaistaustaisen turvayhtiön omistussuhteita, jotka avaavat ällistyttävän päällekkäisten yhtiöiden pyramidin.

Kansainvälisille kriisialueille hakeutuvat paitsi sotilaat ja avustusjärjestöt, myös näiden välimaastossa operoivat turvayhtiöt. Suomalaisten alan yrittäjien taloudellisia kytköksiä puitiin Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Kriisialueilla liikkuu paitsi sotilaita ja rauhanturvaajia, myös yksityisiä turva-alan yhtiöitä, jotka toimivat tarvittaessa myös aseistettuina. Ne tarjoavat aseellista turvaa maksukykyisille asiakkaille. Useimmat näistä yhtiöitä pyrkivät pitämään äärimmäisen matalaa profiilia.

Tällaisia yrityksiä on useita myös Suomessa, vaikka ne välttelevätkin julkisuutta. Yksi alan yrityksistä on Frontline Responses Finland. Netissä yhtiö kertoo tarjoavansa kattavaa riskinhallintaa ja toimivansa puolueettomasti suomalaisista juuristaan käsin.

Yhtiö on kaupparekisterissä ja tekee erittäin kovaa tulosta. Yhdentoista ihmisen firman liikevaihto on yli neljä miljoonaa euroa vuodessa ja voitto yli 800 000. Se on noin viisinkertainen kuin turva-alan firmoilla keskimäärin. Vuonna 2017 tulos kasvoi huikeat 461 prosenttia.

– Kaikkihan perustuu aina kysyntään ja tarjontaan. Ei niitä firmoja olisi, jos ei olisi kysyntää, sanoo Keijo Keskinen, joka valittiin vuonna 2018 vuoden rauhanturvaajaksi.

Kriisialueiden yksityisillä turvayrityksillä on synkkä maine

Mutta mitä Frontline Responses Finland käytännössä oikein tekee? Haastattelupyyntöihin vastataan hiljaisuudella. Vaikeneminen ei ole ihme, sillä kriisialueiden yksityisillä turvabisneksillä on synkkä maine. Sen taustalla on erityisesti tapaus Blackwater.

Vuona 2007 Blackwater Security Consulting -niminen yhtiö turvasi Yhdysvaltain lähetystön saattuetta Bagdadissa. Seurasi verilöyly, jossa turvamiehet ampuivat hengiltä 14 aseetonta siviiliä ja haavoittivat kymmeniä. Tapaus vaikutti myös muihin alan toimijoihin.

– Kaikki muutkin toimijat joutuivat katsomaan toimintamallinsa tai sanontaan, että itseään kunnioittavat länsimaiset ja sellaiset, jotka haluavat kirkasotsaisesti toimia markkinoilla, Keskinen kertoo.

"Pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että kannetaan aseta"

Keskinen ei ole itse työskennellyt tällaisissa turvafirmoissa, mutta hänellä on rauhanturvaajana vuosikymmenien kokemus kriisialueilta. Hän myös ymmärtää aseellisten turvapalveluiden tarvetta. Hän painottaa, että aiheen tiimoilla liikutaan sellaisissa maissa, joissa aseen kantaminen on normaalia.

– Kun mennään tiettyihin Afrikan maihin, se on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että kannetaan asetta, Keskinen toteaa.

Toinen esimerkki alan suomalaistaustaisesta yrityksestä on Ante Meridiem Solutions. Yhtiön omistussuhteet avaavat ällistyttävän päällekkäisten yhtiöiden pyramidin. Katso videolta turvakonsultti Tommi Nyströmin haastattelu.  

Lue myös:

    Uusimmat