Myös Michiganin kouluampujan isä todettiin syylliseksi henkirikoksiin lapsensa tekemistä surmista

Pojan äiti todettiin syylliseksi viime kuussa. Kouluampujan vanhemmat voivat saada jopa 15 vuoden vankeustuomiot.

Yhdysvalloissa kouluampujan isä todettiin torstaina syylliseksi henkirikoksiin lapsensa tekoihin liittyen.

Päätös koskee Michiganissa vuonna 2021 tapahtunutta ampumista, jossa teini-ikäinen poika surmasi neljä ihmistä paikallisessa koulussa. Tekoaikaan 15-vuotias ampuja on tuomittu jo aiemmin elinikäiseen vankeusrangaistukseen muun muassa neljästä murhasta.

Helmikuussa ampujan äidin todettiin isän tavoin syyllistyneen rikoksiin, jotka vastaavat suomalaisessa oikeusjärjestelmässä jotakuinkin tappoa tai kuolemantuottamusta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kouluampujan vanhemmat on Yhdysvalloissa todettu syylliseksi henkirikokseen heidän lapsensa tekoihin liittyen.

Oikeuden on määrä lukea ampujan vanhempien tuomiot huhtikuussa. Kumpikin vanhempi voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Vanhemmat hankkivat aseen pojalleen

Vanhempien kerrotaan hankkineen pojalleen aseen, jolla tämä ampui uhrinsa. Oikeuden mukaan vanhemmat eivät olleet ottaneet huomioon pojalla olleita mielenterveysongelmia.

Syyttäjä kuvaili loppulausunnossaan, että ampujan isä oli pettänyt poikansa traagisella tavalla. Lisäksi syyttäjä katsoi isän epäonnistuneen täyttämään laillisen velvollisuutensa ja estämään lasten surmaamisen.

–  (Hän) ei tiennyt, että hänen olisi pitänyt suojella muita pojaltaan. Hän ei tiennyt, mitä hänen poikansa aikoi tehdä, syytetyn puolustusasianajaja puolestaan sanoi.

Yhdysvalloissa tapahtuu huomattava määrä ampuma-aserikoksia, joihin liittyvät nuoret tekijät. Paine vanhempien rankaisemiseen lasten mahdollisuudesta käyttää asetta tai päästä käsiksi aseeseen on kasvanut.

Lue myös:

    Uusimmat