Kouluampujan vanhemmille pitkät vankeusrangaistukset Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa oikeus on tuominnut Michiganin kouluampujan vanhemmat 10–15 vuodeksi vankilaan lapsensa teon vuoksi.

Päätös koskee Michiganissa vuonna 2021 tapahtunutta ampumista, jossa teini-ikäinen poika surmasi neljä ihmistä paikallisessa koulussa. 

Tätä nykyä 17-vuotias ampuja on tuomittu jo aiemmin elinikäiseen vankeusrangaistukseen muun muassa neljästä murhasta.

– Vanhempien ei odoteta olevan meedioita, mutta näitä tuomioita ei ole annettu huonosta vanhemmuudesta. Nämä tuomiot on annettu toimista tai ennen kaikkea niiden puuttumisesta, joilla olisi voitu estää päälle syöksyvä juna, perusteli tuomari Cheryl Matthews.

Kouluampumisessa kuolleen 14-vuotiaan Hana St. Julianan isä sanoi ennen tuomion julistamista, että koulusurma oli tuhonnut suuren osan hänen sielustaan.

– Minulta on riistetty mahdollisuus pitää häntä tai hänen tulevia lapsiaan sylissäni, suri Steve St. Juliana.

Ase ostettiin pojalle aikaisena joululahjana

Vanhempien katsottiin syyllistyneen tekoihin, jotka vastaavat suomalaisessa oikeusjärjestelmässä jotakuinkin tappoa tai kuolemantuottamusta.

Vanhempien kerrotaan hankkineen pojalleen aseen, jolla poika ampui uhrinsa. Oikeuden mukaan vanhemmat eivät olleet ottaneet huomioon pojalla olleita mielenterveysongelmia.

Äiti sanoi lausunnossaan oikeudessa, että pojan isä oli ostanut aseen aikaisena joululahjana ja että äiti vei pojan ampumaradalle. Äiti sanoi, että oli isän vastuulla varastoida ase kotona. Äidin mukaan asetta oli määrä käyttää vain ampumaradalla. 

Äidin mukaan hän ei olisi koskaan uskonut poikansa olevan kykenevä tekoon, jonka tämä teki.

Syytteen mukaan vanhemmat kutsuttiin koululle samana päivänä, jona ampuminen tapahtui.  Opettaja oli löytänyt pojan pöydältä väkivaltaisen piirroksen. 

Koulu oli kehottanut vanhempia hakemaan pojalle apua.

Vanhemmat eivät vieneet lastaan kotiin ja tämä palasi tunnille. 

Myöhemmin tämän jälkeen hän meni käymään vessassa ja tuli ulos aseen kanssa, jolla hän ampui kaikkiaan 30 kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat