Myös Espanja hikoilee hirmuhelteessä – ihmisiä jouduttu evakuoimaan maastopalojen tieltä

Espanjassa riehuvat maastopalot ovat jälleen saaneet viranomaiset määräämään asukkaita evakuoitaviksi. Tällä kertaa kodeistaan käskettiin poistumaan noin 40 talon asukkaat Cadalso de los Vidriosisin liepeiltä.

– Autamme ihmisiä lähtemään kodeistaan. Mitään muuta ei voi tehdä. On todella toivoton olo, kunnan pormestari Veronica Munoz kertoi Telemadrid-kanavalle.

Eilen alueella sijaitsevalta leirintäalueelta evakuoitiin noin 200 ihmistä.

Maastopalojen sammuttamista ovat vaikeuttaneet tuulet, kuiva ilma ja korkeat lämpötilat. Esimerkiksi Kataloniassa levinnyt maastopalo on saatu suurin piirtein hallintaan, mutta täyden sammuttamisen viranomaiset ovat arvioineet kestävän useita päiviä.

Kuumaa kesti lähes viikon

Helpotusta on luvassa Espanjaankin, kun Euroopassa kärventänyt ja kuolemia aiheuttanut lämpöaalto hellittää viimein otettaan. Pohjois- ja Länsi-Ranskassa annetut säävaroitukset on nyt poistettu.

Kuusi päivää kestäneen kuumuuden aikana Ranskassa mitattiin maan koko mittaushistorian lämpöennätys, 45,9 astetta. Lämpötilan ennustetaan laskevan Ranskassa ja Espanjassa mutta edelleen nousevan Saksassa, jossa kuumimmillaan voi tänään olla 39 astetta. Huomisen jälkeen sää alkaa viiletä myös Saksassa.

Kuumuuden on raportoitu tappaneen Ranskassa neljä sekä Italiassa ja Espanjassa molemmissa kaksi ihmistä.

Lämpö on myös pahentanut ilmansaastetilannetta eri kaupungeissa. Espanjan lisäksi maastopaloja on ollut myös muualla: esimerkiksi Etelä-Ranskassa maastopalo tuhosi kymmeniä taloja.

Tutkijat ovat varoittaneet, että ilmastonmuutoksen myötä tappavat lämpöaallot saattavat yleistyä. 

Lue myös:

    Uusimmat