Euroopassa hikoillaan kuin pannuhuoneessa konsanaan – Ranskan hirmulukema, 45,9 astetta, voi nousta vieläkin korkeammalle

0:45
Ranskassa mitattiin hurja lämpöennätys.

Eri puolilla Eurooppaa taistellaan sietämätöntä kuumuutta ja metsäpaloja vastaan. Ranskassa mitattiin tänään kaikkien aikojen korkein lämpötila: 45,9 celsiusastetta.

Espanjassa on esiintynyt suuria metsäpaloja ja niistä on annettu varoituksia myös Italiassa, uutisoi BBC.

Lukema mitattiin Gallargues-le-Montueuxin kaupungissa. 

Aieemin tänään Ranskan lämpöennätys tehtiin Villevieillen kylässä, jossa mitattiin 45,1 asteen lämpötila. Sitä ennen Carpentrasin kaupungissa mitattiin 44,3 asteen lämpötila.

Paikalliset meteorologit arvioivat, että lämpötilat voivat nousta siitäkin korkeammalle.

Ranskassa on jouduttu sulkemaan 4000 koulua helteiden vuoksi.

Metsät roihuavat ja useita kuollut

Espanjan Kataloniassa puolestaan sammutellaan metsäpaloja, jotka eivät ole kahteenkymmeneen vuoteen äityneet niin pahoiksi, kuin nyt. Metsäpalojen riski on arvioitu erittäin suureksi kahdeksalla alueella.

Italiassa terveysministeriö on antanut hellevaroituksen kuuteentoista kaupunkiin. Useita ihmisiä on kuollut ja todennäköisenä syynä sydänkohtauksiin pidetään hellettä.

Kuumuus peräisin Afrikasta

Meteorologit uskovat, että lämpöaalto tulee Pohjois-Afrikasta, jonne se on syntynyt Euroopan korkeapaineen ja Atlantin yllä olevan myrskyn vuoksi.

Tutkijoiden mukaan yksittäisiä helleaaltoja ei voida suoraan yhdistää ilmastonmuutokseen, mutta he uskovat, että tulevaisuudessa niitä ilmaantuu yhä useammin ilmastonmuutoksen vuoksi.

He arvioivat, että esiteollisesta ajasta laskien maapallon keskilämpötila on noussut noin yhden asteen.

Juttua päivitetty 28.6. kello 18.45 ja 20.13. Lisätty uusin lämpöennätys.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja