Helteet ja metsäpalot piinaavat Etelä-Eurooppaa – Espanjassa yli 300 kuollut helteiden takia ja Kreikassa useita kyliä on evakuoitu

2300 ihmistä evakuoitu Malagan alueelta metsäpalojen tieltä – suomalainen Anni alueella: “Siinä vaiheessa pelotti” 4:24
2300 ihmistä evakuoitu Malagan alueelta metsäpalojen tieltä – suomalainen Anni alueella: “Siinä vaiheessa pelotti”

Euroopan eteläisissä maissa kärvisteltiin lauantaina jo kuudetta päivää helleaallon kourissa, samalla kun rajut maastopalot tuhosivat tuhansia hehtaareja metsää ja maata Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa.

Yli 40 asteen helteisiin ei ole luvassa nopeaa helpotusta, vaan maanantaille odotetaan monin paikoin vielä korkeampia lämpötiloja.

Lounais-Ranskan Gironden alueella yli 12  000 ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan palojen takia ja lisää evakuointeja on valmisteltu. Alueen palot ovat Ranskan tuhoisimmat ja ovat tällä viikolla tuhonneet jo yli 10  000 hehtaaria metsää. Yli 1  200 sammuttajaa ja viisi sammutuskonetta on taistellut palojen saamiseksi hallintaan.

Portugalin pohjoisosan metsäpaloissa on tuhoutunut tänä vuonna jo 30  000 hehtaaria metsää.

Ranskan Alpeilla viranomaiset varoittivat vuorikiipeilijöitä lykkäämään yrityksiä nousta Mont Blancille. Poikkeukselliset sääolot ja kuivuus ovat aiheuttaneet vuoristossa toistuvia sortumia ja maanvyöryjä.

Italiassa kuoli heinäkuun alussa 11 ihmistä, kun osa maan suurinta jäätikköä lohkesi ja suistui alas vuorenrinnettä. Viranomaiset katsovat, että turma on seurausta ilmastonmuutoksesta.

Kreikassa pelastustoimi taisteli sammuttaakseen paloa lomasaari Kreetalla sekä lähellä Ateenaa sijaitsevassa Ferizassa, jossa useita kyliä on jouduttu evakuoimaan. Eri puolilla maata riehui kymmeniä pienempiä paloja.

Yli 300 ihmistä on kuollut Espanjassa ja Portugalissa helteen vuoksi, kertoi BBC viitaten espanjalaisen uutistoimisto Efen tietoihin. Kuumuudesta kärsivät pahiten vanhukset, lapset sekä kroonisia sairauksia sairastavat ihmiset.

Espanjassa on riehunut kymmeniä metsäpaloja eri puolilla maata. Madridin ja Lissabonin välillä kulkeva tie jouduttiin katkaisemaan palon takia. Aurinkorannikolla lähellä Torremolinosta taivaalle nähtiin nousevan paksuja savupilviä, kun tulipalot riehuivat kukkuloilla.

Varoitus kovasta kuumuudesta annettiin myös Britanniassa, jossa odotettiin päivälämpötilojen nousevan yli 40 asteen ensimmäistä kertaa historiassa.

Lue myös:

    Uusimmat