Tuleeko Suomeen maskipakko? "Maskeista on ollut puhetta THL:n kanssa tällä viikolla"

8:20
Kirsi Varhila arvioi eilen Uutisaamussa mahdollista koronan toista aaltoa Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö varautuu elokuuhun ja koronan mahdolliseen toiseen aaltoon Suomessa. Ehkäisykeinoja on jo mietitty, mutta maskien käytöstä käytävä keskustelu on jäänyt taka-alalle. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveys- ja turvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi aiemmin tänään Ylelle, että THL pohtii hengitysmaskien käyttöönottoa.

STM on käynyt keskustelua THL:n kanssa maskiasiasta, mutta aloite asian esilletuomiseen ei STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan tullut ministeriöstä.

– Maskeista on ollut puhetta THL:n kanssa tällä viikolla ja viime viikon lopulla, mutta aloite on tullut vahvasti THL:n puolelta, Varhila kertoo MTV Uutisille.

Varhilan mukaan STM:ssä maskiasiasta ei ole viime aikoina käyty paljoa keskustelua.

– Keskustelua on ollut toistaiseksi aika vähän, ja se johtuu osittain siitäkin, että suuri osa asiantuntijoistamme on kesälomalla. Toki täällä on päivystävä ryhmä paikalla, mutta heidän aikansa kuluu muissa hommissa.

– Kun asiantuntijat alkavat palaamaan ensi viikolla, lähdetään enemmän miettimään konkreettisesti syksyyn varautumista, Varhila valottaa.

Elokuu huolettaa viranomaisia

Salmisen mukaan linjaus maskeista ei ole vielä ajankohtainen, mutta tulee sellaiseksi viimeistään silloin, kun lomalaiset palaavat suuremmissa määrin töihin tai epidemiatilanne pahentuu.

– On aivan totta, että elokuussa moni rajoitus purkautuu. Samanaikaisesti koulut alkavat, tulee mahdollisuus isojen tilaisuuksien järjestämiseen sisätiloissa ja myös etätyösuositus purkautuu, Varhila luettelee.

– Elokuulle osuu paljon asioita, jossa suuret määrät ihmisiä lähtee liikkeelle, ja totta kai siinä vaiheessa taudin etenemisen riski on huomattavasti suurempi kuin kesän aikana. Tästä THL:ssä ja STM:ssä ollaan huolissaan.

Varhilan mukaan maskien lisäksi keinoina koronan leviämisen ehkäisemiseksi on mietitty esimerkiksi testaamista, jäljittämistä, mobiilisovellusta ja tärkeimpänä etäisyyden pitämistä sekä käsihygieniaa.

Yllä olevalla videolla Kirsi Varhila arvioi Uutisaamussa mahdollista koronan toista aaltoa Suomessa. 

Klo 11.58 lisätty kommentti aikataulusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja