Mainos

Muuttolinnut jo matkalla Suomeen – kurjet pitävät lepotaukoa Israelissa

1:23

Muuttolinnut ovat jo matkalla kohti Suomea. Tuhannet muuttomatkalla olevat kurjet ovat pysähtyneet lepäämään Pohjois-Israelissa sijaitsevaan Hulan laaksoon. Linnut ovat matkalla Afrikasta kohti pohjoista. Yksi tärkeimmistä muuttoreiteistä Afrikasta Eurooppaan kulkee Hulan laakson kautta.

– Israel on erityinen paikka, koska se on kuin pullonkaula kolmen mantereen välissä. Useimmat linnut, jotka eivät halua muuttaa meren yli, muuttavat Israelin kautta. Itse asiassa Israel on maailman toiseksi tärkein lintujen muuttoreitti, kertoo Hulan laakson opas Effi Sher.

Joka vuosi noin 500 miljoonaa lintua kulkee muuttoreitillään Hulan laakson kautta.

Matkalla kohti Venäjää ja Suomea

Lepotauon aikana linnut etsivät itselleen kumppania. Laaksosta löytyy myös ravintoa. Alueelle levitetään joka päivä kaksi tonnia maissinjyviä lintujen ruuaksi. Sillä yritetään estää se, etteivät linnut tuhoa alueen viljelijöiden satoja.

Laakso oli aiemmin suota, mutta se kuivatettiin 50-luvulla malarian leviämisen estämiseksi. 1990-luvulla alue palautettiin kosteikoksi.

Maailmassa on 15 eri lajia kurkia. Yli puolet lajeista luokitellaan vaarantuneiksi metsästyksen ja elinympäristöjen häviämisen takia.

– Kaikki Afrikassa talvehtivat linnut ovat nyt matkalla pohjoiseen ja pian myös nämä kurjet aloittavat muuttonsa takaisin pesimäalueilleen Venäjälle ja Suomeen, kuvailee Effi Sher.

Suomeen kurjet saapuvat yleensä huhtikuun puolivälin paikkeilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.