Muuttaako KOK ikiaikaista linjaansa poliittista kannanotoista? Jan Vapaavuori pitää selvitystä tervetulleena – "Maailma muuttuu ja olympialaisten pitää elää mukana"

Missä menee urheilijan sananvapauden raja? Urheilun ja politiikan raja puhuttaa– näin vastaa Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori 11:51
Muuttaako Kansainvälinen olympiakomitea linjaustaan urheilijoiden mielenilmauksista? MTV Uutiset Liven studiossa asiaa ruotii toimittaja Janne Hopsu.

Urheilijoiden kannanotoista on tullut arkipäivää kuluneen vuoden aikana urheilutapahtumissa. F1-kilpailut, Mestarien liigan ottelut ja monet muut tapahtumat ovat alkaneet urheilijoiden polvistumisilla, joilla nämä ovat osoittaneet tukeaan rotusyrjinnän vastaiselle taistelulle.

Olympialaisissa erilaiset mielenilmaukset ja kannanotot ovat puolestaan perinteisesti olleet kiellettyjä. Olympialaisten sääntö numero 50 kieltää kannanotot kisakylässä, suorituspaikoilla ja palkintokorokkeella. Esimerkiksi lehdistötilaisuuksissa, haastatteluissa ja sosiaalisessa mediassa hyvän maun mukaiset kannanotot ovat sen sijaan sallittuja.

Suomen olympiakomitean vasta valittu puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo, että kysymys poliittisista kannanotoista olympialaisissa on "hankala ja kinkkinen paikka".

– Toisaalta on hirveän tärkeää turvata urheilijoiden sananvapaus ja mahdollisuus ottaa kantaa, mutta samalla täytyy suojata urheilijoita siltä, etteivät esimerkiksi hallitukset velvoita heitä ottamaan kantaa, mitä he itse eivät haluaisi.

Muutos mahdollinen?

Yhdysvalloissa maan olympiakomitea linjasi hiljattain, ettei se tule puuttumaan urheilijoiden olympialaisissa tekemiin kannanottoihin, joilla nämä osoittavat tukensa sosiaalista tai rodullista syrjintää vastaan.

Myös Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on mahdollisesti päivittämässä linjauksiaan ennen Tokion ensi kesän olympialaisia. KOK:n urheilijavaliokunta on tehnyt kyselyä aiheesta urheilijoille ympäri maailmaa.

Urheilijavaliokunnan suomalaisjäsen Emma Terho kertoo, että urheilijoille on avattu aiheesta kysely verkkoon. Tarkkoja vastausmääriä Terho ei tiedä, mutta tuhannen vastaajan raja rikkoutui heti kyselyn alkupäivinä.

– Ajatuksena on kysyä aidosti mielipiteitä siitä, että oliisiko syytä lisätä paikkoja, joissa voi kertoa omia näkökantojaan, ja mitä ne paikat olisivat. Samalla on tarkoitus saada selvyyttä, minkälaisia huolia se aiheuttaa, jos paikkoja lisätään.

Vapaavuoren tapaan Terho muistuttaa, että osassa maissa elämä ei ole yhtä vapaata kuin mihin länsimaissa on totuttu.

– On noussut esiin huoli, että heitä (urheilijoita) voitaisiin käyttää hyväksi niin, että heidät pakotettaisiin sanomaan jotain, mitä he eivät halua sanoa. Toisaalta, vaarantaako se (kannanottojen salliminen) sen, että heidän maassaan näytettäisiin koko kisoja.

Urheilijakomission on määrä esitellä suosituksensa kyselyyn perustuen alkuvuoden aikana.

Vapaavuori sanoo odottavansa innolla kyselyn tuloksia. Hän uskoo KOK:n kuuntelevan aidosti urheilijoiden mielipidettä. Muutokset linjauksiin riippuvat siitä, kuinka yksimielisiä urheilijat asiassa ovat

– On hienoa, että KOK haluaa uudistua asiassa, joka hyvin vahvasti koskettaa urheilijoita. Meilläkin on hallituksen tarkoitus käsitellä asiaa kevään aikana, kun tiedämme asiasta vähän enemmän.

Suomen olympiakomitea on Vapaavuoren mukaan lähtökohtaisesti aina sananvapauden puolella. Urheilijoihin ja heidän kykyynsä harkita asiat parhaaksi katsomallaan tavalla luotetaan.

– Samaan aikaan on hyvä todeta, että joissain maissa tilanne on eri tyyppinen. Suomessa on itsestään selvää, että urheilijan pitää saada sananvapauttaan käyttää haluamallaan tavalla, mutta on myös maita, joissa tilanne saattaa johtaa siihen, että hallitukset painostavat heitä ottamaan kantoja, joita he eivät halua ottaa.

Miten Suomen olympiakomitea suhtautuisi, jos suomalaisurheilija haluaisi polvistumalla ottaa kantaa suorituspaikalla olympialaisissa?

– Me olympiakomiteassa viime kädessä tietenkin noudatamme niitä sääntöjä, mihin on kansainvälisesti yhdessä päädytty ja mistä on sovittu. Peruslinjamme on aina sananvapausmyönteinen ja pyrimme eri yhteiyksissä edistämään tämän tyyppisiä käytäntöjä.

Urheilu ja politiikka?

Urheilun ja politiikan yhteydestä on väännetty peistä aina. Viime aikona keskustelua on käyty muun muassa puoliksi Valko-Venäjälle myönnettyjen jääkiekon MM-kilpailuiden kohtalosta. Vilpilliset presidentinvaalit ja vaaleja seuranneissa mielenosoituksissa tapahtuneet ihmisoikeusrikkomukset ovat herättäneet vaateita kisojen ottamisesta pois maalta. Kansainvälisen jääkiekkoliiton linja on toistaiseksi ollut, ettei urheilua ja politiikkaa tule sekoittaa keskenään.

Vapaavuori sanoo, että urheilu ja politiikka ovat kautta aikain jossain määrin liittyneet toisiinsa. 

– On naivia väittää, että näin ei olisi. Samaan hengenvetoon on äärimmäisen tärkeää korostaa, että vaikka järjestelmätasolla voisi olla näin, yksittäisiä urheilijoita pitää pystyä suojelmaan siltä, että jos he eivät halua ottaa poliittisesti kantaa, heidän ei tarvitse myöskään ottaa, Vapaavuori sanoo.

– Pitää olla oikeus tulla mihin tahansa tapahtumaan olympialaisia myöten. Lähtemään vain siitä liikkeelle, että he tulevat urheiliemaan ja kilvoittelemaan muiden maailman valioiden kansssa ilman, että heillä on mitään poliittisia paineita.

Vapaavuori pitää jalona olympialaisten lähtöajatusta siitä, että urheileva nuoriso ympäri maailmaa kokoontuu yhteen kilpailemaan ja osoittamaan kunnioitusta urheilun ilosanomalle muiden teemojen jäädessä käsiteltäväksi muualla. Aika on kuitenkin saattanut ajaa jalon aatteen ohi.

– Ymmärrän myös tätä ajattelutapaa. Samalla pitää ymmärtää, että maailma muuttuu ja olympialaisten pitää elää mukana.

Lue myös:

    Uusimmat