Mainos

Muusikko Pekka Aarnion kuolema koskettaa monia artisteja – Pelle Miljoona muistelee pedantin tuottajan tempauksia lämmöllä: “Pekka oli äärimmäisen hyvä, teki työtään täydellä sydämellä"

Maanantaina edesmennyt lauluyhtye Agit Propin perustajajäsen Pekka Aarnio tunnettiin myös lukuisten klassikkoalbumien tuottajana.

Lauluntekijä Pelle Miljoona kuului Pekka Aarnion yhteistyökumppaneihin 1980–90-luvuilla. Aarnio tuotti hänelle albumit Jos…, Tule kotiin Johnny ja Ok!.

– Pekka oli erittäin pedantti varsinkin laulusuoritusten kanssa. Laulua piti usein hioa moneen kertaan, vaikka punkkarin korvaan se olisi kelvannut vähemmälläkin.

Punklegenda kehuu Aarnion ammattitaitoa ja kärsivällisyyttä. Töitä saatettiin paiskia pitkälle seuraavan vuorokauden puolelle.

– Erään pitkän äänityssession päätteeksi Pekka totesi puolitaöin, että päivä on pulkassa. Sitten studion ovi aukesi, ja Gösta Sundqvist astui syntsansa kanssa sisään. Ne duunit jatkuivatkin sitten aamuun asti. Kahvia ja röökiä kului!

Agit Propin vieraana

Pelle Miljoonan yhteys Aarnioon säilyi myös 90-luvulla päättyneen tuottajayhteistyön jälkeen.

Vasemmistolaisella Agit Prop -lauluyhtyeellä oli perinteenä esiintyä vappuisin Kulttuuritalolla miltei näihin päiviin asti. He kutsuivat konsertteihinsa usein myös vierailijoita.

– Muutama vuosi sitten Pekka pyysi minutkin vetämään pari biisiä. Se oli hieno hetki!

Lisäksi hän seurasi Aarnion ja Atte Blomin perustaman Johanna-levymerkin vaiheita tiiviisti.

– Kävin useasti moikkaamassa Pekkaa ja Attea Johannan toimistolla Hämeentiellä. Välillä siellä oli fyrkat vähissä ja konkurssi uhkasi, mutta aina selvittiin. Ilman Göstaa tai Ultra Brata olisivat monet pienemmät julkaisut jääneet julkaisematta.

Aarnio tuotti useita Leevi and the Leavingsin albumeita, kuten yhtyeen myydyimmän pitkäsoiton Häntä koipien välissä. Hänen työnjälkensä kuuluu myös kaikilla Ultra Bran levyillä.

“Uskollinen arvoilleen”

Pekka Aarnio tuotti levyjä viidellä vuosikymmenellä. Pelle Miljoona korostaa hänen kaltaisensa ammattituottajan merkitystä.

– Eihän sitä varmaan edes normaali kuuntelija kelaa, mutta tuottaja luo levyille niiden ominaistunnelman, ja saa artistit antamaan levyillä parhaansa. Tässä hommassa Pekka oli äärimmäisen hyvä. Hän oli aina inspiroitunut, ja teki työtään täydellä sydämellä. Hänen jälkeensä jäi aikamoinen lohkare suomalaista rockhistoriaa.

Pelle Miljoonan mielestä mestarituottaja oli uskollinen arvomaailmalleen loppuun asti.

– Pekka Aarnio oli 60-luvun vasemmistolainen, joka ei koskaan kääntänyt rotsiaan. Pidän arvossa sellaisia ihmisiä!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja