Mainos

Mustikka- ja puolukkasato ennätyksellinen viime vuonna

Mustikkasato oli viime vuonna ennätyssuuri viileästä alkukesästä huolimatta, kertoo Maaseutuvirasto.

Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n toteuttaman tutkimuksen mukaan mustikkaa kerättiin myyntiin 7,2 miljoonaa kiloa, joka on miljoona kiloa enemmän kuin edellisenä vuonna. Puolet koko sadosta poimittiin Itä-Suomesta.

Puolukkaa poimittiin myyntiin kolminkertaisesti edellisvuoteen verrattuna, lähes 10 miljoonaa kiloa. Parhaat puolukka-apajat olivat Länsi-Suomessa.

Ennätysadoista riitti marjaa myös vientiin. Mustikkaa vietiin ulkomaille yhteensä 5,6 miljoonaa kiloa ja puolukkaa 1,6 miljoonaa kiloa. Valtaosa marjoista vietiin länsinaapuriin Ruotsiin.

Lakkasato sen sijaan oli ainoastaan keskinkertainen. Myyntiin lakkaa poimittiin 160 000 kiloa. Muita luonnonmarjoja poimittiin myyntiin vähäisiä määriä, esimerkiksi karpaloita 23 000 kiloa.

Luonnonmarjojen poiminnasta saatiin tuloja yhteensä 21,5 miljoonaa euroa.

86 prosenttia luonnonmarjoista poimittiin, kuten useana vuonna aikaisemmin, ulkomaisten poimijoiden toimesta. Kotimaisia poimijoita ei ole tarpeeksi, jotta myyntiin saataisiin näin paljon marjaa.

Kanttarellisaalis jäi heikoksi

Suomen metsistä kerätty sienisato oli viime vuonna kuitenkin erittäin heikko. Esimerkiksi herkkutattia saatiin myyntiin alle viidesosa edellisvuoden sadosta, vain 62 000 kiloa.

Haaparouskua saatiin 68 000 kiloa, kangasrouskuja 9 000 kiloa ja keväistä korvasientä 12 000 kiloa.

Myös kantarellin ja suppilovahveron sadot jäivät vähäisiksi. Myyntisienet poimittiin suurimmalta osin Itä-Suomesta. Yhteensä luonnonsienistä saatiin myyntituloja vain 400 000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.