Tähän osaan maata luvassa paras mustikkasato

Puolukkasadon odotetaan olevan paikoin jopa erinomainen.

Luonnonvarakeskus Luke lupailee marjastajille hyvää satoa lähes koko Suomeen. 

Mustikoiden ja suomuurainten marjastuskausi on käynnistymässä, puolukoiden pääsato kypsyy useiden viikkojen kuluttua.

Kesäkuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi ja suurimmassa osassa maata vältyttiin kuivuudelta, minkä seurauksena mustikan kypsymisolosuhteet ovat olleet keskimääräistä paremmat lähes koko maassa. 

Luken mukaan mustikan pölytys onnistui keskimääräistä paremmin eteläisessä Suomessa ja muualla Suomessa tavanomaisesti.

Suotuisien sääolosuhteiden ja pölytyksen onnistumisen ansiosta eteläisen Suomen mustikkasato tulee olemaan Luken ennusteiden mukaan hyvä. Muualla maassa mustikkasadon odotetaan olevan tavanomainen tai jonkin verran tavanomaista parempi.

–  Satonäkymät alkavat nyt selkiytyä. Mustikkasatoa mahdolliset helteet eivät ehdi enää heikentää, eikä puolukka ole helteille ja kuivuudelle kovinkaan herkkä marja, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Peltola tiedotteessa.

Suomuuraimen poiminta käynnistynyt

Puolukan kukinta on päättynyt koko maassa. Puolukasta odotetaan Luken ennusteen mukaan niin ikään hyvää satoa koko maahan.

Luke kertoo puolukan raakilehavaintojen teon olevan vielä kesken, mutta tähänastiset havainnot vahvistavat, että raakileita on keskimääräistä enemmän. 

Luke arvioi, että pölytysolosuhteet ovat olleet hyvät laajoilla alueilla Kanta-Hämeessä, Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Koillismaalla. 

Näillä alueilla sadon voidaan odottaa olevan jopa erinomainen.

Pääsadon kypsymistä saadaan Luken mukaan odottaa kuitenkin vielä useita viikkoja.

Suomuuraimen poiminta on nyt myös käynnistynyt. Poiminta on täydessä vauhdissa itäisessä Suomessa. 

Kypsiä lakkoja löytyy myös eteläisen Lapin alueelta. 

Suomuuraimen kukkia on ollut tavanomainen määrä, ja tähänastisten raakilehavaintojen sekä pölytysmallien perusteella pölytystuloskin on ollut tavanomainen. Suomuurainsadon odotetaan siis olevan keskinkertainen.

Lue myös:

    Uusimmat