Mustasukkaista miestä epäillään murhasta – uhri löytyi alastomana avovaimon sängystä: "Ihmettelen, että olen pystynyt tuollaista edes tekemään"

Miksi henkirikokset vähenevät? 8:20
Asiantuntija kertoo, miksi henkirikokset vähenevät Suomessa.

Varkauden heinäkuisen henkirikoksen taustalla vaikuttaa olevan pitempiaikaisesti mustasukkaisesti käyttäytynyt avomies. Mies hakkasi asunnostaan nukkumasta löytämänsä miehen kuoliaaksi runsaan kilon painoisella työkalulla.

Miestä syytetään murhasta, mutta hän katsoo syyllistyneensä korkeintaan tappoon. Miehen puolustus kuvaili rikosta vastauksessaan intohimorikokseksi.

Tukevassa humalassa olleen miehen muistikuvat kuulusteluissa hatarat

Mies itse kertoi poliisikuulusteluissa omien muistikuviensa olevan hämärät. Hän kertoi lähteneensä juomaan alkoholia, mutta valtaosaan poliisin kysymyksistä hän ei osannut vastata.

Hän kertoi olleensa "vissiin aika humalassa" tapahtumahetkellä, eikä kertomansa mukaan esimerkiksi muistanut kotimatkalla kohtaamaansa poliisipartiota, jolle oli selitellyt kantamansa lenkkiavaimen olleen mukana renkaanvaihtoa varten.

Itse teostakaan mies ei osannut kuulusteluissa juuri kertoa.

Joku muistikuva on, että löin miestä päähän sillä lenkkiavaimella. Sen jälkeen soitin häkeen, mies kertoo.

– Sen muistan, että jossakin muistan istuneeni ulkoportailla poltellen tupakkaa ja näin poliisien tulevan.

– Ei ole ainakaan mitään muistikuvia, että olisin suunnitellut [teon]. Sitä ihmettelen, että olen pystynyt edes tuollaista tekemään, hän kertoo.

Taustalla hajoava avoliitto

Mies kertoi poliisille kuulusteluissa olleensa avoliitossa ja hänellä olevan yhteinen lapsi puolisonsa kanssa. Kuulusteluissa hän ei osannut sanoa, onko parisuhde päättynyt, mutta tiesi kertoa osapuolten asuvan eri osoitteissa.

Miehen avopuoliso kertoi suhteessa olleen ongelmia hyvistä puolista huolimatta. 

– Pääosin meillä oli ihan hyvä suhde. Ihan tavallista perhearkea. Kaiken piti olla ihan kunnossa, oli työpaikat ja koti, hän kertoi kuulusteluissa.

Riitoja kuitenkin oli, ja niistä moni liittyi miehen mustasukkaisuuteen. Nainen kertoi kuulusteluissa, että mies ei halunnut naisen olevan tekemisissä miespuolisten kavereidensa kanssa.

– Koko suhde oli menossa kohti eroa, mutta emme olleet siitä tarkemmin puhuneet, nainen sanoi.

– Mustasukkaisuus ja minun tekemisieni vahtaaminen alkoi olla liikaa.

Kuulusteluissa mies myönsi, että hänellä oli taipumusta mustasukkaiseen käytökseen.

– Kai minä olen mustasukkainen jonkin verran ollut, mies totesi.

Mies tiesi naisen aiemman heilan

Pariskunta oli ollut jonkin aikaa asumuserossa, jonka aikana he seurustelivat tahoillaan muiden henkilöiden kanssa.

Nyt oikeuden puimassa henkirikoksessa uhriksi joutui mies, jonka kanssa syytetyn avopuolisonsa oli seurustellut asumuseron aikana. Mies tiesi tapailusta, eikä naisen mukaan voinut sietää väliaikaista heilaa, ilmeisesti juuri aiemman tapailun vuoksi.

– Eihän se silloin hyvältä tuntunut. Tosin erossa oltiin, niin eihän se minulle kuulunut, mies kommentoi silloisia tuntojaan kuulusteluissa.

Hän päätyi kuitenkin moukaroimaan miehen kuoliaaksi.

Uhri "leuhki" avomiehelle 

Miehen avopuoliso kertoi miehen lähteneen ryyppäämään ja käyneensä miehen kanssa illan aikana useita aggressiivisia puheluita, jotka juontuivat miehen mustasukkaisuudesta.

Miehen lähdettyä juomaan oli nainen kutsunut asunolle miespuolisia ystäviään, mikä harmitti miestä. Lopulta asuntoon tuli yöksi tuli mies, jonka kanssa nainen oli seurustellut aiemman asumuseron aikana.

Avomiehen soitettua naiselle myös toisen miehen läsnäolo asunnolla tuli tietoon, ja mies suuttui. Puheluiden aikana mies ei tiettävästi kuitenkaan uhkaillut ketään, vaikka olikin huutanut vihaisena. Nainen pisti käytöksen humalaisuuden piikkiin.

Juomassa ollut avomies myös puhui puhelimessa uhrin kanssa. Nainen kertoi kuulusteluissa uhrin "leuhkineen" miehelle. Kuulustelupöytäkirjasta on salattu tarkemmat leuhkimista kuvaavat osuudet, mutta myöhemmin sitä kuvaillaan "pään aukomiseksi".

Julkaisi kuvan verityöstö somessa

Illan päätteeksi avovaimo ja asuntoon kutsuttu mies menivät maaten. He nukkuivat alasti vierekkäin sängyllä, kun mustasukkainen mies saapui kotiin.

– Minä havahduin siihen, että [mies] seisoo oviaukossa. Hänellä oli kädessään jokin työkalu, se näytti sorkkaraudalta, nainen kertoi.

Hän todisti väkivallantekoa, mutta kuulusteluissa ei tarkemmin puida tapahtunutta. Syyttäjän kuvauksen mukaan väkivalta oli kuitenkin mittavaa.

Nainen pakeni yläkertaan. Mies taas otti kuvan sängyllä makaavasta ruumiista ja julkaisi sen Snapchatissa niin sanottussa Omassa tarinassaan saatteella "Näin käy jos minulle vittuillaan". Oma tarina tarkoittaa sitä, että aamulla puoli kuudelta lähetetty viesti oli mennyt kaikille miehen Snapchat-kavereille.

"Henkirikos tuli ihan puskista"

Epäiltyä parhaaksi kaverikseen kuvaillut todistaja kertoo, ettei mies ollut mikään tappelupukari, ja että teot tulivat yllätyksenä. Hän oli ollut miehen seurassa tekoa edeltävän illan ja kuvaili tätä itkuiseksi.

Tapahtunut ei sopinut lainkaan hänen käsitykseen ystävästään.

– Hän käsitteli kaikki asiat huumorin avulla. Nyt tämä [miehen] tekemä henkirikos tuli ihan puskista. Sitä ei ole uskonut kukaan, joka on [miehen] tuntenut. Minusta [mies] ei ollut niin mustasukkainen, että olisi sen takia tehnyt, mitä sitten teki.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeustuomiota murhasta.

Lue myös:

    Uusimmat