Mainos

Muslimiveljekset kieltäytyivät kättelemästä naisopettajia – kansalaisuusprosessi keskeytettiin

Teini-ikäiset veljekset kieltäytyivät kättelemästä naispuolisia opettajiaan sveitsiläiskoulussa, koska se rikkoisi heidän uskonnollisia arvojaan. Veljekset ovat muslimeja. Kättelytapauksesta nousi Sveitsissä kohu.

Kansallinen keskustelu uskonnonvapaudesta leimahti heti, kun uutinen levisi sveitsiläismediassa. Kansainväliseen tietoisuuteen tapauksen on tuonut muun muassa brittilehti The Guardian.

14- ja 15-vuotiaat veljekset käyvät koulua Pohjois-Sveitsin Therwilissä. Fyysinen kontakti perheen ulkopuolisten naisten kanssa loukkaisi poikien perheen mielestä muslimien uskonnollista vakaumusta.

Koulu ehti jo hyväksyä kieltäytymisen 

Aluksi pojat saivat paikallisilta viranomaisilta vapautuksen kättelystä, jota pidetään yleisenä tapana Sveitsin kouluissa.

Kompromissiratkaisuna viranomaiset määräsivät heidät välttämään kättelyä myös miesopettajien kanssa, jotta tapausta ei luettaisi sukupuoliseksi syrjinnäksi.

Tapaus kuitenkin kuumensi tunteita, ja lopulta muun muassa oikeusministeri Simonetta Sommaruga otti tapaukseen kantaa. Hän alleviivasi, että kättely on osa Sveitsin kulttuuria. Kohu johti siihen, että eilen kantonin viranomaiset päättivät jäädyttää poikien perheen kansalaisuuden hakuprosessin.

Keskeytyksen syynä lisäselvitykset

Sveitsin viranomaiset ovat painottaneet, että kansalaisuusprosessin keskeyttäminen määräajaksi on maassa yleistä silloin, kun viranomaiset tarvitsevat lisätietoja.

Baselin kantoni on pyytänyt asiantuntijoilta oikeusapua kättelykohun keskellä. Kantonissa sijaitseva Therwilin kunta aikoo seurata asiassa asiantuntijoiden ohjeita.

Poikien isä on muuttanut Syyriasta vuonna 2001 ja toimii nyt imaamina Sveitsissä. Viranomaiset etsivät lisätietoa muun muassa isän turvapaikkahakemuksen hyväksynnästä.

Sveitsissä asuu arviolta 350 000 muslimia. Aiemmin keskustelua on herättänyt muun muassa vanhempien pyyntö saada muslimitytöille vapautus uimatunneilta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.