Muslimivastainen juliste varjostaa kansanäänestystä Sveitsissä – "Käyttää hyväksi natsi-Saksan ja Neuvostoliiton perinnettä"

Naisen silmät tuijottavat pistävästi muslimien niqab-huivin sisältä. Punaiset kirjaimet huutavat "EI" ehdotukselle kansalaisuuden myöntämisen helpottamisesta, josta sveitsiläiset sanovat mielipiteensä sunnuntain kansanäänestyksessä. 

Ehdotuksen mukaan Sveitsin kansalaisuuden hakemisprosessia pitäisi helpottaa aviopuolisoiden lisäksi myös maahanmuuttajien Sveitsissä syntyneen kolmannen polven osalta. Mielipidemittausten mukaan enemmistö sveitsiläisistä kannattaa ehdotusta, kuten myös hallitus ja suurin osa puolueista. 

Muslimivastainen juliste on herättänyt pahennusta ja myös ihmetystä, koska uudistuksen koskettamista vajaasta 25000 ihmisestä lähes 60 prosenttia on naapurimaan Italian kansalaisia. Tämä ei kansallismielisen SVP-puolueen edustajia hetkauta. 

– Kahden tai kolmen sukupolven kuluttua nämä kolmannen polven ulkomaalaiset tulevat Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, Afrikan sarvesta, Syyriasta tai Afganistanista, kansanedustaja Jean-Luc Addor kirjoittaa puolueen nettisivulla AFP:n mukaan. 

Äärioikeiston mainosguru 

Muslimihuivijulisteen taustalla on sama mies, joka taiteli Sveitsissä vuonna 2009 kuuluisaksi tulleen kampanjajulisteen moskeijoiden minareettien rakentamista vastustanutta kansanäänestystä varten. Financial Times -lehti on kuvannut zürichiläisen Goal AG -mainostoimiston johtajaa Alexander Segertiä "Euroopan uuden oikeiston mainosguruksi".

Sveitsin lisäksi Segert on tehnyt yhteistyötä Itävallan vapauspuolueen kanssa ja havittelee toimeksiantoja myös Saksan laitaoikeistosta. 

Kilpailevaa mainostoimistoa Zürichissä johtava Pius Walker katsoo Segertin käyttävän hyväkseen natsi-Saksan ja Neuvostoliiton perinnettä, jossa kansakunnan ongelmat tiivistetään kuvaan ulkopuolisesta uhasta. Hänen mukaansa oikeistopuolueet hyödyntävät metodia paljon vasemmistoa tehokkaammin. 

–  Ehkä pelosta on helpompi viestiä kuin toivosta ja moniarvoisuudesta. Mutta ei se tarkoita, että niin ei pitäisi tehdä, Walker sanoo AFP:lle. 

Edelleen tiukat ehdot 

Kansanäänestys ja muslimikohu tuntuvat ylimitoitetulta, kun kansanäänestyksessä olevaan ehdotukseen tutustuu tarkemmin.

Vaikka kolmannen polven hakijoiden kansalaisuusprosessi helpottuisi, ehdot olisivat edelleen tiukat: hakijan pitäisi muun muassa olla korkeintaan 25-vuotias, käynyt koulua Sveitsissä vähintään viisi vuotta, toisen vanhemman on pitänyt oleskella laillisesti maassa vähintään 10 vuotta ja toisella isovanhemmallakin pitää olla vähintään oleskelulupa. 

Osassa Sveitsin kantoneja helpotettu käytäntö on jo voimassa, mutta nyt se halutaan ulottaa koko maahan. Vain murto-osan helpotettuun hakuprosessiin oikeutetuista arvioidaan lopulta käyttävän mahdollisuutta hyväkseen.  

Lue myös:

    Uusimmat