Mies kieltäytyi kättelemästä naista, joka oli antamassa hänelle todistusta kansalaisuudesta Saksassa – kansalaisuutta ei myönnettykään

2:56
Myös Suomessa erilaiset kansalaisuustestit ovat nousseet otsikoihin. Näin testiä kommentoi helmikuussa 2019 silloinen ministeri Kai Mykkänen.

Muslimimieheltä evättiin Saksan kansalaisuus, koska hän kieltäytyi kättelemästä naista. Tapauksesta kertovat muun muassa Deutsche Welle sekä Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Mies perusteli tekoaan uskonnollisilla syillä. Kättelystä kieltäytyminen tapahtui vuonna 2015, eli vuosia ennen nykyisiä koronaviruksen mukanaan tuomia rajoituksia.

Baden-Württembergin hallinto-oikeus päätti perjantaina, että päätös kansalaisuuden epäämisestä oli oikea. Oikeuden mukaan saksalaiseen kulttuuriin ei sovi ”fundamentalistinen käsitys arvoista”. Miehen uskonnon perusteella naisen kättelyä pidetään seksuaalisena houkutuksena. Oikeuden mukaan kättely on Saksaan syvälle juurtunut tapa, joka ei katso sukupuolta.

Nyt 40-vuotias libanonilaismies tuli Saksaan vuonna 2002 ja haki Saksan kansalaisuutta 10 vuotta myöhemmin. Deutsche Wellen mukaan mies lupasi kansalaisuushakemuksessaan noudattaa Saksan perustuslakia sekä vastustaa ääriliikkeitä.

Kansalaisuushakemuksen mies läpäisi täydellisesti, kunnes tuli aika vastaanottaa itse kansalaisuustodistus. Mies kieltäytyi kättelemästä hakemusta ojentanutta naisvirkailijaa, joka päätti, ettei annakaan miehelle todistusta. Virkailija myös epäsi mieheltä Saksan kansalaisuuden.

Lääketiedettä opiskellut mies on toiminut Saksassa paikallisen klinikan johtavana lääkärinä. Hän kertoi luvanneensa vaimolleen pidättäytyvänsä toisten naisten kättelemisestä. Myöhemmin hän kertoi pidättäytyvänsä myös miesten kättelystä tasa-arvosyistä, mutta oikeudelle tämä ei riittänyt perusteeksi myöntää kansalaisuus. Mies voi valittaa Badem-Württembergin hallinto-oikeuden päätöksistä liittovaltiotasolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja