Musliminainen Ujuni Ahmed kertoo huivin käytöstä: Kaikissa tapauksissa ei oma valinta

Niiden musliminaisten, jotka käyttävät huivia vapaasta tahdostaan täytyisi tukea niitä, jotka kokevat painostusta, sanoo nuorisotyöntekijä Ujuni Ahmed. Ketään ei saisi pakottaa toisen valintaan.

Kaikissa tapauksissa huivin käyttäminen ei ole oma valinta, sanoo Ujuni Ahmed – musliminainen, joka käyttää huivia, mutta paljastaa välillä hiuksensa. Ahmed puhui asiasta Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa.

Huivi kertoo Ahmedin mukaan muslimiyhteisöissä myös siitä, millainen persoonallisuus naisella on, eikä siitä luopuminen välttämättä paranna mielikuvaa.

– Huivin käyttö antaa muslimiyhteisössä ja tietyissä maahanmuuttajayhteisöissä paremman kuvan, Ahmed selittää.

– Kun huivin ottaa pois, aletaan kyseenalaistaa muitakin asioita: oletko muslimi, siveellinen tyttö, mitkä periaatteet ovat ja millainen on moraali. Huivi on symboli islamin uskosta.

Ahmed otti huivin pois ensimmäistä kertaa 16-vuotiaana, kun alkoi tanssia. Huivin kanssa tanssiminen ei tuntunut hänestä luontevalta. Hän piti kuitenkin huivia muissa yhteyksissä.

Nykyään Ahmed ei halua luopua yhteisön paineen takia omista valinnoistaan.

– Täysin en ole siitä päässyt, koska minulla on rakkaita ihmisiä kuten perhe ja sukulaiset, joihin valintani vaikuttavat.

– Jokainen äiti haluaa tuntea tyttärestään ylpeyttä eikä ole kivaa, että tyttärestä puhutaan epäonnistuneeseen sävyyn. Tästä paineesta pitäisi puhua yhteisön sisällä.

Paineesta käyttää huivia ei uskalleta puhua

Ahmedin mukaan tällä hetkellä ongelmallista on, että ne, joita painostetaan huivin käyttöön, eivät uskalla käsitellä aihetta. Ei välttämättä pelkästään yhteisön vuoksi vaan siksi, että he pelkäävät pahentavansa rasismia ja islamofobiaa.

– Pitäisi nostaa esiin me, muslimit, jotka käytämme huivia vapaasta tahdostamme ja he, jotka eivät käytä. Meidän pitäisi tukea heitä, jotka pakotetaan meidän valintaamme.

– Muslimien, jotka puhuvat tosi vapaasti siitä, että se on valinta ja oikeus, pitäisi alkaa myös puhua siitä, mitä yhteisöjen sisällä tapahtuu niille, jotka pakotetaan. Näistä puhuminen ei aiheuta haittaa, päin vastoin.

Lue myös:

    Uusimmat