Musharraf: Armeija vallassa vain väliaikaisesti

Pakistanin uusi sotilasjohtaja Pervez Musharraf vakuutti tänään, että sotilaat hallitsevat Pakistania vain väliaikaisesti ja siirtyvät syrjään heti kun se on mahdollista. Kansakunnalle pitämässään televisio- ja radiopuheessa hän ei kuitenkaan ilmoittanut mitään aikataulua siviilihallintoon siirtymiselle.

Musharraf ilmoitti samalla, että hän muodostaa maahan seitsenjäsenisen turvallisuusneuvoston, joka johtaa maata viime tiistaina tehdyn sotilasvallankaappauksen jälkeen. Kaappauksessa sotilaat syrjäyttivät vaaleilla valitun pääministerin Nawaz Sharifin. Turvallisuusneuvostoa johtaa Musharraf itse. Muina jäseninä ovat Pakistanin ilmavoimien ja laivaston komentajat ja kolme asiantuntijaa lainopin, taloustieteen sekä ulko- ja sisäpolitiikan aloilta. Neuvosto on määrä alistaa myöhemmin muodostettavalle hallitukselle. Musharraf ei maininnut, milloin uusi hallitus nimitetään.

"Todellinen demokratia"

Sotilasjohtaja vakuutti, että hän tulee johtamaan Pakistanin todelliseen demokratiaan.

-Meidän viimeaikainen järjestelmämme oli demokratiaa vain nimeltään, hän sanoi. Ulkopolitiikan alueella Musharraf sanoi työskentelevänsä rauhan säilyttämiseksi alueella. Yhtenä esimerkkinä tästä hän mainitsi, että Intian vastaisella rajalla olevien joukkojen määrää vähennetään. Kaikki viime aikoina raja-alueelle lähetetyt vahvistusjoukot vedetään takaisin, hän sanoi.

-Käytän tätä tilaisuutta hyväkseni ilmoittaakseni, että ryhdymme yksipuolisesti vähentämään joukkoja Intian vastaiselta rajalta. Musharraf vakuutti haluavansa aloittaa todellisen vuoropuhelun Intian kanssa Kashmirin kiistan ratkaisemiseksi. Intia pitää kuitenkin Musharrafia vastuullisena viime kesänä lähes sodan partaalle kiristyneestä tilanteesta, kun Pakistanin puolelta soluttautuneet sissit valtasivat strategisia vuorenhuippuja Intialle kuuluvalta Kargilin alueelta.

Kädenojennuksena Intialle Musharraf sanoi myös toivovansa, että maat ryhtyisivät yhteistyöhön nostaakseen koko eteläisen Aasian sen nykyisestä talousahdingosta. Länsimaat ovat painostaneet Musharrafia ilmoittamaan selkeän aikataulun siviilihallintoon siirtymisestä. EU on uhannut muussa tapauksessa keskeyttää apunsa Pakistanille ja vaikuttaa myös siihen, että Kansainvälinen valuuttarahasto keskeyttäisi maan luototuksen.
(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat