Mainos

Murhatutkijoiden vinkistä jättilöytö: KRP kaipaa vinkkejä Hausjärveltä löytyneestä metsähaudasta

Keskusrikospoliisi törmäsi toukokuussa yllätykseen niin sanottujen Hausjärven hiekkakuoppasurmien tutkinnassa.

Vihjeen mukaan muutaman kilometrin päässä vuonna 1991 murhatun Tuula Lukkarisen ruumiin löytöpaikasta on ollut ainakin vuosituhannen vaihteessa hautakumpu. Vinkki piti paikkansa: paikalta löydettiin selkeästi maasta koholla oleva sammalpäällysteinen kumpare, jonka toisessa päädyssä oli puinen, valkoiseksi maalattu risti.

Tutkinnanjohtaja määräsi haudan tutkittavaksi. Ensimmäinen vainaja löytyi 15. toukokuuta 1,4 metrin syvyydestä ja seuraavana päivänä todettiin, että haudassa oli rinnakkain neljän eri ihmisen jäänteet. Hyvin pian oli selvää, että vainajat oli haudattu selvästi ennen 1990-lukua. 

Epäily: Miehet kuolivat saksalaisten luoteihin

Alueella kulkeneen perimätiedon mukaan hautaan on laskettu punaisten puolella taistelleita nuoria miehiä vuonna 1918 käydyn sisällissodan yhteydessä. Maanomistajan mukaan haudalla on aina ollut risti ja joku on vienyt sinne kukkiakin. Eräs paikallinen asukas oli nähnyt haudalla vierailijoita viimeksi 1990-luvun alussa ja tuolloin kolmen autokunnan voimin.

Vainajia ei ole pystytty yksilöimään tarvittavalla tarkkuudella Suomen Sotasurmat 1914–1922 -tietokannasta, jossa on kaikkiaan liki 40 000 henkilön nimet. 

Historiatietojen ja luututkimuksen perusteella vainajista tiedetään seuraavaa. Nuorin vainajista on ollut kuollessaan noin 13–16-vuotias ja toisiksi vanhin noin 16–21-vuotias. Kolmas on ollut noin 20–30-vuotias ja neljäs noin 30–40-vuotias.

Heidän epäillään kuolleen 21.4.–22.4. 1918 välisenä aikana, koska tuolloin Saksan Itämeren Divisioona valtasi Hyvinkään ja Riihimäen. Oletus on, että heidät on luettu sisällissodassa punakaartilaisiksi ja he ovat kuolleet todennäköisesti Hikiässä. Luututkimuksen perusteella tiedetään, että kaikilla vainajilla on ampumavammoja.

Keskusrikospoliisi kaipaakin nyt yleisön tietoja haudassa olleista vainajista. Etenkin niitä, jotka ovat vierailleet metsähaudalla, pyydetään olemaan yhteydessä poliisiin sähköpostilla. Vihjeet voi lähettää osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi.

– Halusimme tehdä tutkinnan loppuun, koska on tärkeää, että vainajat saavat nimen ja mahdolliset omaiset löytyvät. Nyt ehkä yksi tarina saa päätöksensä, sanoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs.

KRP:n rikoskomisario Olli Töyräs kertoi 6.2.2017 Rikospaikka-ohjelmassa, että Hausjärven selvittämättömiin naismurhiin 1990-luvun alussa liittyy neljäskin tapaus. 

Katsomo-video ei ole saatavilla

​​​​​​​

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Aamuposti

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.