Sota, lama, kuolema juuri ennen juhlia… Näistä syistä Linnan juhlien perinteisestä kaavasta on aiemmin poikettu

0:25
Myös itsenäisyyspäivää juhlitaan poikkeuksellisesti – vastaanoton sijaan televisiossa nähdään taidetta ja parhaita paloja viime vuosilta

Presidentinlinnassa järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto on jouduttu perumaan myös aiemmin muutamina vuosina.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti tiistaina, että perinteisesti Presidentinlinnassa järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto on peruttu koronavirustilanteen takia.

Kanslian tiedotteen mukaan perinteisten Linnan juhlien sijaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat kaikki suomalaiset viettämään itsenäisyyspäivää ruutujen välityksellä. 

– Vaikka tänä vuonna emme kokoonnu perinteisellä tavalla Presidentinlinnaan, ei se suinkaan vähennä juhlan merkitystä. Juhlimme Suomea ja itsenäisyyttämme kaikkien suomalaisten kanssa yhdessä uudenlaisen ohjelman kautta, presidentti Niinistö sanoi tiedotteessa.

Tilaisuuden yhteistyökumppanina on Yle, joka näyttää itsenäisyyspäivän tapahtumat suorana lähetyksenä Yle TV 1:llä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Linnan juhlat on jouduttu perumaan. 

Jo ennen sotia juhlallisuudet oli peruttu vuonna 1931, koska presidentti P. E. Svinhufvudin 70-vuotispäivää juhlittiin 15. joulukuuta. Seuraavana vuonna juhlallisuudet peruuntuivat Ruotsin kruununprinssin, tällä hetkellä Ruotsia hallitsevan kuningas Kaarle Kustaan isän Gustaf Adolfin valtiovierailun vuoksi ja vuonna 1933 itsenäisyyspäivän vastaanotto peruttiin talouslaman takia.

Sotavuosien 1939–1945 jälkeen itsenäisyyspäivän vastaanotto peruttiin seuraavan kerran vuonna 1952 presidentti J. K. Paasikiven sairastumisen takia.

Vuonna 1974 juhlat peruttiin viime hetkellä, kun presidentti Urho Kekkosen puoliso Sylvi Kekkonen menehtyi vain muutama päivä ennen juhlia, 2. joulukuuta.

Kekkosen aikana perinteiset Linnan juhlat peruttiin myös vuonna 1981, koska presidentti itse sairastui. Vastaanotto järjestettiin tuolloin Finlandia-talossa. Juhlia isännöi pääministerin sijaisena toiminut sisäasiainministeri Eino Uusitalo, koska pääministeri Mauno Koivisto hoiti tasavallan presidentin tehtäviä.

Linnan juhlat oli siirretty myös vuonna 1972 Finlandia-taloon Presidentinlinnan korjaustöiden takia. Tuolloin presidentti Urho Kekkonen oli paikalla, mutta iltaa isännöi pääministeri Kalevi Sorsa.

Vuonna 2013 Presidentinlinnan peruskorjaus siirsi presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton Tampere-taloon. Ohjelmassa oli tuolloin juhlakonsertti, mutta tanssiaisia ei nähty.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja