Munuaisen lahjoittanutta Terriä ja lahjoituksen saanutta Jeffiä yhdistää erityinen side – kirurgikin äimistyi: "Tämä on todella ainutlaatuista"

Opettaja lahjoitti munuaisensa tuntemattomalle miehelle nähtyään kuvan somessa 2:17
Toinen tarina elintensiirrosta: Tämä nainen puolestaan lahjoitti munuaisensa tuntemattomolle.

Terri lahjoitti munuaisensa miehelle, joka oli vuosia sitten saanut hänen edesmenneen puolisonsa munuaisen. Terri ja Jeff antoivat haastattelun Daily Mail -sivustolle.

Vuonna 2004 kattojen rakentajana työskennellyt Bryan Herrington putosi talon katolta ja kuoli. Hän oli tuolloin vain 35-vuotias.

Bryan oli rekisteröitynyt elintenluovuttajaksi, joten hänen kuolemansa jälkeen hänen sisäelimiään lahjoitettiin yhteensä neljälle henkilölle. Yksi heistä oli Jeffrey Granger, joka sai Bryanilta munuaisen ja haiman. 

Jeffreyn munuainen oli pettänyt ensi kerran vuonna 2000. Hän oli sairastanut 30 vuotta diabetesta. Vuonna 2004 lääkärit totesivat, että hän tarvitsee uuden munuaisen.

Dialyysihoitojen aikaan Jeffrey oli jonossa leikkaukseen välilevytyrän takia. Tuolloin kesäkuussa hän oli ollut juuri aikeissa ilmoittaa lääkäreille, että munuaissiirtoa pitäisi lykätä, jotta leikkaus voitaisiin tehdä, kun hän sai puhelun, jossa kerrottiin, että edesmennyt Bryan olisi sopiva elintenluovuttaja.

Terri ja Jeff ystävystyivät

Tuolloin Floridan osavaltiossa oli käytäntö, että ensimmäisenä vuotena elinsiirron jälkeen osapuolet, tässä tapauksessa leski Terri ja Jeff, eivät saaneet olla tekemisissä muuten kuin anonyymisti. Kun vuosi oli kulunut, Pensacolassa asuva Terri lähetti Jeffille kirjeen, jossa oli hänen puhelinnumeronsa.

Jeff soitti hänelle saman tien ja kaksikko huomasi tulevansa loistavasti toimeen keskenään.

– Puhuin hänen kanssaan 45 minuuttia ja tuntui kuin olisin tuntenut hänet aina, Jeff kertoo Daily Mailille.

Perheet ovat pitäneet yhteyttä 15 vuotta sosiaalisen median, puheluiden sekä vierailujen avulla. Kun Terri on ollut kahden poikansa kanssa tapaamassa vanhempiaan Orlandossa, he ovat pistäytyneet matkalla Jeffin ja tämän vaimon luona ja olleet siellä joskus yötä.

– Luulen, että tiivis yhteydenpito johtuu sijainnista. Pystyn näkemään häntä useammin kuin toisia elinluovutuksen saaneita. He asuvat kauempana. Hekin ovat ystäviäni, mutta eivät niin läheisiä minulle kuin Jeff.

Terri tarjoutui uudeksi lahjoittajaksi

Vuosi sitten huhtikuussa Jeffreyn saama munuainen ei enää toiminut kunnolla. 59-vuotias mies joutui takaisin dialyysihoitoon.

Silloin Terri, 49, tarjoutui luovuttamaan toisen munuaisensa, jos hän olisi sopiva lahjoittajaksi. Hän oli pohtinut lahjoittamista aiemminkin.

Aluksi Jeff ei ottanut Terrin ehdotusta vakavasti. Kuukautta myöhemmin hän etsi lahjoittajaa Facebook-julkaisulla ja Terri kommentoi sinne, että oli tosiaan vakavissaan lahjoituksen kanssa. Lokakuussa 2019 saatiin testitulokset ja niiden perusteella Terri sopi täydellisesti lahjoittajaksi. 

Operaatio oli ollut tarkoitus tehdä marraskuussa, mutta Jeffillä oli tuona aamuna hieman kuumetta. Myöhemmin hän joutui sairaalahoitoon keuhkokuumeen takia.

Ainutlaatuinen tarina ystävyydestä

Leikkaus järjestettiin lopulta 3. maaliskuuta. Koronaviruspandemia ei Jeffiä ja Terriä huolettanut.

Leikkauksen tehnyt kirurgi Kenneth Andreoni kertoo Daily Mailille, että operaatio sujui ongelmitta. Hän ei ole koskaan kuullut sellaista tarinaa kuin Jeffin ja Terrin.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jotkut ihmiset ovat ystävystyneet elinlahjoitusprosessin aikana, mutta tämä on todella ainutlaatuista. 

Toivovat muidenkin ryhtyvän lahjoittajiksi

Terri ja Jeff ovat toipuneet operaatiosta hyvin. He toivovat, että muutkin innostuisivat lahjoittamaan, kun kuulevat heidän tarinansa.

– Lahjoittajan ei tarvitse olla elävä, mutta ei ole mitään järkeä haudata elimiä, joilla voi pelastaa jonkun hengen.

Lue myös:

    Uusimmat