Mainos

Mullistava tutkimus kuukautisista ja urheilusta: "Voi auttaa saavuttamaan entistä parempia tuloksia"

Vuoden vaihtuminen saa monet kunnostautumaan liikunnan saralla ja kuntosalit täyttyvät perinteisesti tammikuussa treenaajista. Harva nainen kuitenkaan tietää, että vuoden vaihtumisen sijaan omassa treenirytmissä kannattaisi kiinnittää huomiota kuukautiskiertoon.

Uumajan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan mukaan naisten kannattaisi ajoittaa liikuntaharrastuksensa kuukautiskiertonsa mukaan. Ruotsalaistutkimuksen mukaan kuukautiskierron mukaan treenaamalla urheilusuorituksista voi saada entistä enemmän irti.

Kuukautiskierrolla tarkoitetaan jaksoa, jonka aikana naisen kuukautiset tulevat yhden kerran. Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen: tavallisimmin se kestää 23–35 päivää – keskimäärin 28 vuorokautta. Kuukautiskierron lasketaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään – ja tätä pidetään myös uuden kuukautiskierron alkuna.

Ruotsalaistutkimuksessa oli mukana 59 urheilullista naista, joiden kuukautiskierto on säännöllinen. Naisista ensimmäinen osa ohjattiin tekemään kahden viikon ajan raskaita jalkatreenejä kuukautiskierron ensimmäisen puolikkaan aikana ja toinen osa vastaavasti kuukautiskierron jälkimmäisen puolikkaan aikana. Kolmas osa naisista treenasi siten, ettei heidän kuukautiskiertoaan huomioitu.

Urheilu on tehokkainta kuukautiskierron alussa?

Tutkimuksessa selvisi, että kuukautiskierron ensimmäisinä viikkoina raskaita urheilusuorituksia tehneet naiset kokivat treenin muita miellyttävämpänä. Myös tutkimustulokset osoittivat, että treeni oli erityisen tehokasta ensimmäisen kahden viikon aikana. Epäillään, että syy tähän voi olla se, että kehossa vapautuu tiettyjä hormoneita kuukautiskierron alussa – ja nämä voivat edistää lihaksen kasvua.

– Kuukautiskierron entistä parempi tunteminen voi auttaa saavuttamaan entistä parempia tuloksia liikunnan saralla, tohtori Lisbeth Wikström-Frisén kertoo Daily Mail -lehdelle.

***

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.