Mullistaako uusi löytö koronarokotteiden kehityksen? Osalla altistuneista elimistö torjuu infektion heti alkuunsa

Neurologian professori kertoo ADEM-syndroomasta, jota on tavattu koronavirukseen sairastuneilla potilailla 1:29
Videolla neurologian professori kertoo ADEM-syndroomasta, jota on tavattu koronavirukseen sairastuneilla potilailla.

Osalla koronavirukselle altistuneista ihmisistä elimistö torjuu infektion jo ennen vasta-aineiden kehittymistä. University College London tutki, mikä tällaisia ihmisiä yhdistää. Tulos voi auttaa kehittämään rokotteen, joka tepsisi kaikkia koronaviruksia vastaan ja saattaisi estää sen leviämisen.

Koronaviruksen leviäminen voitaisiin ehkä estää suunnittelemalla rokotteita, jotka auttavat immuunipuolustukseen liittyviä T-soluja tunnistamaan piikkiproteiinin sijaan koronaviruksen sisällä olevia viruksen jakautumiseen liittyviä osia, selviää tuoreesta Nature-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

University College Londonin ja St. Bartholomewsin sairaalan johtaman tutkimuksen mukaan tällainen rokote voisi toimia kaikkia SARS-CoV-2-muunnoksia ja myös kaikkia muita koronaviruksia vastaan.

Nykyiset mRNA-koronarokotteet saavat lihassolut tuottamaan koronaviruksen piikkiproteiinia, jotta elimistö alkaisi tuottaa vasta-ainetta sitä vastaan.

Osa terveydenhuollon työntekijöistä altistui, muttei sairastunut

Tutkimuksessa seurattiin tiiviisti terveydenhuollon työntekijöitä Lontoossa ensimmäisen koronavirusaallon aikana muun muassa ottamalla heiltä säännöllisesti verikokeita.

Havaittiin, että joidenkin terveydenhuollon työntekijöiden, jotka antoivat jatkuvasti negatiivisen PCR-testituloksen eivätkä kehittäneet vasta-aineita, suojaavien T-solujen määrät olivat kuitenkin kasvaneet.

Kävi ilmi, että tällaisten ihmisten T-solut myös tunnistivat koronaviruksen sisällä olevan proteiinin ja estivät virusta jakautumasta ja ihmistä sairastumasta.

Tutkimusryhmän edustaja tohtori Leo Swadling esittää University College Londonin tiedotteessa, että tämä johtuisi henkilöiden aiemmasta sairaushistoriasta.

– Ne viruksen osat, jotka virusresistanttien terveydenhuollon työntekijöiden T-solut tunnistivat, ovat hyvin samankaltaisia kaikissa koronaviruksissa – myös niissä, jotka aiheuttavat joka vuosi tavallisia flunssia, Swandling sanoo.

– Aiempi altistus on saattanut antaa näille ihmisille varaslähdön virusta vastaan ja keikauttaa tilanteen immuunisysteemin hyväksi niin, että se eliminoi viruksen jo ennen kuin se alkaa jakautua.

Lue myös:

    Uusimmat