Mullistaako tämä suomalaisyritys koronavirustestaamisen? "Odotamme pääsevämme luotettavuudessa yli 98 prosenttiin"

7:31
Uutisaamu testasi, kuinka kyseinen testi toimii – katso video!

Suomalaisyritys on kehittänyt uuden koronatestin, joka perustuu hengityskaasuihin. Testi mittaa kahtakymmentä orgaanista yhdistettä, mikä riittää yrityksen mukaan koronaviruksen tunnistamiseen.

Testin kehittäneen yrityksen toimitusjohtaja Pekka Rissanen kertoo, että uudella testillä ihmisen uloshengityksestä pystytään testaamaan, onko hänellä koronavirusinfektio.

– Analysaattorissamme mitataan tiettyjä hengityskaasuja, ja ne lähetetään pilveen, jossa meillä on tekoälypohjainen algoritmi. Algoritmi tunnistaa, onko henkilö viruspositiivinen vai ei, Rissanen kertoo.

Tämän jälkeen tieto palautetaan analysaattorilaitteelle. Tämä kaikki vie aikaa Rissasen mukaan kaksi minuuttia.

Puhallustestin kehittäminen on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että testissä käytettävälle tekoälylle opetetaan, millainen on niin sanottu koronaviruspuhallus.

– Tässä on kysymys vähän samasta kuin huumekoiran opettamisesta. Kerromme, että tässä on se tavara, jonka haluamme löytää. Ohjelmisto osaa sen jälkeen itse luoda profiilin, jota vasten voimme tulevaisuudessa verrata muita profiileja.

"Diagnoosin tekee lääkäri"

Teknologiajohtaja Risto Orava kertoo, että hengityskaasuja on tutkittu monien eri sairauksien, kuten astman, yhteydessä. Puhallustesti perustuu niiden osatekijöiden testaukseen, jotka liittyvät koronavirukseen.

– Diagnoosin tekee lääkäri. Me annamme osviittaa ja hyvää arvausta siitä, mikä meidän mielestämme on henkilön tilanne.

Puhallustestilaitteen markkinahinta on noin tuhat euroa. Yksittäiset testit maksavat noin kaksi euroa.

Suomessa aloitetaan puhallustestitutkimus, jossa uutta testiä testataan ihmisillä, joilla on todettu koronavirustartunta nenänielutestillä. Tutkimuksessa testataan myös ihmisiä, joilla ei ole todettu koronatartuntaa.

Oravan mukaan näiden ihmisjoukkojen perusteella voidaan määritellä se, kuinka tehokas uusi testi on ja se, kuinka hyvin testi tunnistaa koronaviruksen aiheuttaman infektion.

– Odotamme pääsevämme luotettavuudessa yli 98 prosenttiin, Rissanen sanoo.

Rissanen sanoo, että luku on huomattavasti korkeampi kuin nykyisillä testeillä.

Laite mittaa kahtakymmentä orgaanista yhdistettä, mikä riittää Oravan mukaan koronaviruksen tunnistamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja