Mukavuudesta ei tarvitse nyt tinkiä – sähkö ennätyshalpaa!

Nyt meitä hemmotellaan – nimittäin ennätyshalvalla sähköllä! Uuden sähkösopimuksen tekemisessä on kuluttajan markkinat. Valaistus- ja lämmityskausi kyllä nostaa sähkön kulutusta, mutta sitäkään ei kannata suuremmin murehtia.

Sähkön hinta yleensä nousee talven lähestyessä ja samaa ennakoitiin myös tänä vuonna. Mutta toisin kävi: hinta on ollut pienessä laskussa koko syksyn, eivätkä määräaikaiset sähkösopimukset ole kymmeneen vuoteen olleet näin halpoja.

– Hinnat ovat nyt niin alhaalla, että joillakin tuotantotavoilla sähkön tuottaminen alkaa olla jo kannattamatonta. Määräaikaisten sähkösopimusten hintoihin vaikuttavat eniten taloudelliset näkymät ja polttoaineiden hinnat, toteaa tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfallilta.

Sähkön pörssihintaan sidotuissa spot-sopimuksissa sen sijaan hinnat ovat heitelleet. Hiljattain sähköpörssissä on ollut jopa yli 150 euron tuntihintoja megawattitunnilta eli tuntiasiakkaat ovat maksaneet näinä tunteina kuluttamastaan sähköstä viitisentoista senttiä per kilowattitunti.

– Uutta sähkösopimusta tekeville suosittelen ehdottomasti määräaikaista sopimusta. Tunti- ja pörssisähkösopimuksen tekemistä kannattaa lykätä maalis–huhtikuulle, jos ei ole valmis ottamaan riskiä, Strandberg neuvoo.

– Jos kuitenkin haluaa tuntisopimuksen, kannattaa ajoittaa kulutusta edullisemmille tunneille. 

Led-valot kuluttavat vähiten

Suomessa käytetään marraskuun ja helmikuun välisenä aikana yli puolet koko vuoden aikana kuluvasta sähköstä. Suuri osa siitä menee valaistukseen ja lämmitykseen, joskaan nykyisillä hinnoilla nekään eivät tee isoa piikkiä.

– Valaistuskuluja voi vähentää vaihtamalla vanhat lamput led- ja energiansäästölamppuihin ja sammuttamalla valot huoneista, joissa ei olla. Lämmityskustannuksista tinkiminen onnistuu parhaiten sähkölämmitteisissä kodeissa laskemalla sisälämpötilaa asteen tai parin verran, Strandberg neuvoo.

– Tosin sähkö on nyt niin halpaa, että mukavuudesta ei missään tapauksessa kannata tinkiä. Vain, jos lähtee jouluksi pidemmäksi ajaksi pois kotoa, sisälämpötilaa voi laskea ihan kunnolla.

Joulun aikaan normaalin valaistuksen rinnalle tulevat vielä jouluvalot. Niidenkään käytössä ei tarvitse pihistellä turhaan, sillä valosarjat kuluttavat nykyään todella vähän sähköä. Ne myös tuovat pimeään talveen kaivattua lisävaloa myös joulukauden ulkopuolella.

– Itse laitan valot puihin ja pensaisiin marraskuun alussa ja otan pois maaliskuussa. Se maksaa minulle koko ajalta vain muutaman euron eli ei ole iso menoerä. Vanhat valosarjat kannattaa kuitenkin päivittää uusiin, sillä led-valojen kulutus on vain 20 prosenttia vastaavien halogeenivalojen kulutuksesta.

Lähde: Vattenfall

Lue myös:

    Uusimmat