Muistatko viime kevään 82-vuotiaan ylioppilaan Matti Dahlbackan? Tiedonjanoinen mies ei ole vieläkään hiljentänyt tahtia: "Opiskelen hepreaa"

1:38
Matti Dahlbacka kertoi tunnelmia valmistumisestaan vuonna 2018.

Vuonna 2018 Matti Dahlbacka painoi valkolakin päähänsä noin 26 000 muun uuden ylioppilaan joukossa. Mutta mitä Matille kuuluu tänä päivänä?

Vuosi sitten MTV uutisoi viime kevään luultavasti vanhimmasta ylioppilaasta. Pietarsaarelainen Matti Dahlbacka, 83, muistaa vielä tarkasti, miltä tuntui astua vanhuusiän ensimmäisenä koulupäivänä Jakobstads Gymnasiumin ovista sisään vuonna 2016.

– Oli vähän kynnystä mennä sinne ensimmäisenä päivänä, mutta laitoin niin sanotusti naaman parkkiin ja menin sinne. Tunsin itseni jollain tavalla Matti Myöhäiseksi.

60 vuotta nuoremmat luokkakaverit

Vaikka luokkatoverit olivat jopa 60 vuotta nuorempia, tunsi Dahlbacka olonsa tervetulleeksi ikäerosta huolimatta. Miehen omien sanojen mukaan ilmassa oli alkuun pientä hämmästelyä puolin ja toisin, mutta alkuihmettelyn jälkeen oppilaat suhtautuivat 80-vuotiaaseen lukion ekaluokkalaiseen hienosti.

– Tietenkin he ihmettelivät, mitä tällainen vanha äijä siellä teki. Kaikki opettajatkin suhtautuivat oikein myönteisesti minuun, vaikka olen tässä iässä.

Toveruus on säilynyt opintojen jälkeenkin.

–Kyllä ne morjenstaa tuolla kaupungilla, vaikka enhän mä niistä tunne puoliakaan, Dahlbacka naurahtaa.

Tiedonjano ei sammunut 

Ylioppilastutkinnon jälkeen Matti halusi sivistää itseään vielä lisää. Ystävänsä suosittelemana hän aloitti syksyllä heprean kielen opiskelut webinaarin eli verkkoseminaarin muodossa.

Heprean kieli on Dahlbackan mielestä mielenkiintoinen, mutta kuitenkin vaikea.

– Heprea on hyvä kieli, mutta on sitä vaikea näin pystymetsästä ruveta lukemaan.

Arvokkaat vinkit tämän kevään ylioppilaille

Dahlbacka suoritti ylioppilastutkinnon 82-vuotiaana, koska nuorempana koulut jäivät kesken. Hän katuu etenkin sitä, että keskikoulu jäi kesken vuonna 1952. Dahlbacka jatkoi myöhemmin opintoja kauppaopistossa ja sai sieltä merkonomin paperit.

Dahlbacka kannustaakin nuoria olemaan suunnitelmallisia ja työskentelemään unelmien eteen. Yksinkertaista oppia Dahlbacka lainaa vanhasta sanonnasta.

– Pistäkää tavoite korkealle. Sellainen sanonta on, että jos sinulla ei ole tavoitetta, niin tulet myös saavuttamaan sen eli et mitään. On siis tärkeää olla joku päämäärä. Tänä päivänä kaikenlainen opiskelu on tärkeää.

Myös opintonsa alottaville Dahlbackalla on selvät neuvot.

– Monet ovat vain vähän aikaa koulun penkillä ja lopettavat. Jos ryhtyy opiskelemaan, niin kannattaa miettiä, mitä opiskelu vaatii, jotta saavuttaa omat tavoitteensa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja