Patrik sai tänään valkolakin, vaikka korona teki opinnoista tuskaa – "Useilta kursseilta lensi ulos"

Ylioppilaaksi raskaiden koronalukiovuosien jälkeen – MTV seuraa espoolaisen Patrikin suurta päivää 7:34
Videolla Wilska kertoo nykyopiskelijoiden paineista, koronan tuomasta taakasta ja omista jatkosuunnistelmistaan.

Kauniaislainen Patrik Wilska on yksi paristakymmenestä tuhannesta tuoreesta ylioppilaasta, joka painaa tänään päähänsä valkolakin merkiksi raskaan opiskelurupeaman päätöksestä.

Korona-aika teki opiskelusta huomattavasti tavallista raskaampaa, mutta nyt lopulta työ palkitaan.

Englantilaisesta koulusta valmistuva Wilska kertoo MTV Uutiset Livelle, että kolmen vuoden urakan jälkeen olo on paitsi iloinen, myös haikea. Pinnalla on tunne siitä, että "nyt asiat alkavat kunnolla muuttua".

– Nyt pitää alkaa miettiä elämää vähän pidemmälle ja vakavammin, hän sanoo.

Korona pudotti arvosanoja ja laittoi kapuloita rattaisiin

Wilskan lukio-opinnoista melkein kolmasosa oli etäopiskelua. Hyvin varhaisessa vaiheessa kävi selväksi, että se ei ollut hyvä asia hänen opinnoilleen. 

– Aika nopeasti menivät kaikki opinnot ihan alamäkeen. Arvosanat putosivat kauheasti, oma motivaatio katosi ja useilta kursseilta lensi ulos, kun ei jaksanut tehdä kaikkea työtä, kun työtaakka nopeasti nousi, hän kuvailee.

Nuoren miehen mielestä opettajilla oli heikosti resursseja etäopintoihin ja hän onkin huolissaan, miten etäopiskelu on vaikuttanut muidenkin opiskelijoiden koulunkäyntiin.

– Ainutlaatuinen sukupolvikokemus, mutta en haluaisi kokea uudelleen, hän tiivistää koronakokemuksensa.

Jatko-opintopaine saa unohtamaan oman kiinnostuksen

Wilskan mukaan ylioppilaskoekysymykset olivat vaikeita, mutta eivät niin pahoja kuin hän pelkäsi. Arvosanat ovat tärkeitä, sillä tänä päivänä moni saa opiskelupaikkansa ylioppilaskokeen arvosanojen perusteella. Wilskakin aikoo uusia eräitä aineita, sillä monin paikoin vain huipputulokset riittävät halutun jatko-opiskelupaikan takaamiseen.

Erityisen ongelmallista hänestä nykymallissa on se, että moni unohtaa omat kiinnostuksen kohteensa miettiessään vain sitä, mitkä aineet antavat parhaat pisteet jatko-opiskelupaikkojen todistusvalinnassa. Wilskakin kertoo itsekin syyllistyneensä tähän, jättäen filosofian ja psykologian lukio-opinnot lukematta. Ilmiö on hänen mukaansa laaja.

– Sen näkee heti ensimmäisestä päivästä. Porukka alkaa heti katsoa, millä aineella saa hyvät pisteet minnekin, ja pohditaan mieluummin sitä, mistä saa pisteet kuin mikä itseä kiinnostaa, Wilska kuvailee.

Espoolainen Patrik sai juuri valkolakkinsa – suora lähetys lukion pihalta juhlahumun keskeltä! 3:37
Näin Patrik sai valkolakkinsa. MTV Uutiset Live raportoi juhlahumun keskeltä.

Juttua ja sen otsikkoa korjattu 4.6.2022: Patrik Wilska on Kauniaisista, ei Espoosta.

Lue myös:

    Uusimmat